Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Със скандали и извънредно късно: ЦИК обяви края на изборния ден

27 октомври 2024, 22:43 часа • 889 прочитания

От Централната избирателна комисия (ЦИК) обявиха края на изборния ден в 21:40 ч., вместо в 20:00 ч., заради скандали между членовете й. 

Причината са обвинения, че смените в секционните избирателни комисии са незаконни. Един от конкретните казуси е с члена на СИК в 23 МИР Димитър Моллов, който не само, че се явява в комисията, която представлява, а и отбелязва в избирателните списъци гласоподаватели близо час, преди да стане ясно, че е заличен от състава й още вчера, съобщи БНТ.

Още: "Дайте един валериан на Руди" и "новите избори да са при лятното часово време": Реакциите в мрежите (СНИМКИ)

Това е един от много случаи на смени в район "Красно село" в София. Оказва се, че десетки членове на секционните избирателни комисии там са сменени в последния момент, а новите списъци са качени на сайта на 24 РИК едва тази сутрин.

Вчера ЦИК изпрати указания до всички 31 районни комисии в страната за спиране на смените на членове на секционните избирателни комисии по искане на партии, тоест членове могат да се подменят, само ако не са се явили на работа или по уважителни причини.

Още: 80% паралелно преброяване: "Възраждане" пред ПП-ДБ, 8 партии в парламента

11 от членовете на ЦИК бяха в залата. След бурните дебати по предложение на председателя на ЦИК Камелия Нейкова едва в 21.40 часа беше взето решение за обявяване на край на изборния ден. Заседанието на ЦИК беше закрито след това.

Следете НА ЖИВО: Първи резултати от предсрочните избори

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес