Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът спря засега стотици милиони, отпуснати от кабинета "Орешарски"

16 ноември 2015, 08:00 часа • 4697 прочитания

Част от отпуснатите по Програмата за развитие на регионите стотици милиони левове за редица общини по времето на кабинета "Орешарски" бяха спрени от Върховния адинистративен съд (ВАС), съобщава в. "Сега".

Делото срещу актовете на старото правителство се води от общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско. Съдът нарежда кабинетът да разгледа отново проектите на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово и да се произнесе по тях. Решението не е окончателно и може да се атакува пред петчленен състав на ВАС.

Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма на правителството на БСП и ДПС, наречена "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв.

Постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти е отменено, защото е издадено в нарушение на законовите правила. Проектът му е публикуван без мотиви на сайта на правителството на 10 януари 2014 г., даден е срок за становище до 23 януари, а постановлението е прието на 16-ти и влиза в сила на 15 януари.

Освен процедурните пропуски, магистратите откриват и такива в самото постановление, които го правят незаконосъобразно. В него не са предвидени срокове за подаване на проекти, за разглеждането им, за възражения. Така е ограничена възможността за получаване на информация за подаване на проекти, което пречи за участие в процедурата. Не е осигурено прозрачното изразходване на средствата за публичната инвестиционна програма.

Второто постановление, за одобряването на проектите, е отменено в частта му, която се отнася до изпълнението им и разпределението на средствата. Мотивите - няма каквито и да било съображения за неодобряването на проектите на четирите общини.

Първоначално тричленният състав на ВАС - Марина Михайлова, Илияна Дойчева и Мариета Милева, приеха, че Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово нямат правен интерес да атакуват постановлението за разпределението на парите, защото не ги засягало, а Община Банско не пуснала навреме жалбите си. Прокуратурата обаче пледира, че общините имат право, а петчленен състав на ВАС нареди разглеждане на жалбите по същество.

В началото на 2014 г. само за 7 работни дни междуведомственият съвет прецени 1100 проектни предложения, което остави съмнения за задкулисни договорки. Одобрени бяха 392 проекта. В жалбата на врачанските общини беше изчислено, че са обсъждани над 18 проекта на час, а това време не е достатъчно дори да бъдат прочетени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес