Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът не видя доказателства на Антикорупционната комисия срещу Андрей Гюров

16 юли 2024, 17:16 часа • 1268 прочитания

Административният съд София-град (АССГ) е приел жалбата на подуправителя на БНБ Андрей Гюров за допустима. Тя бе подадена срещу твърденията на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) за несъвместимост на бившия депутат от ПП-ДБ за поста, който заема в Българската народна банка.

Съдът е насрочил и дата за делото – то ще се гледа през септември, съобщи Гюров в позиция до медиите.

За днес, 16 юли, е насрочено заседание на Управителния съвет на БНБ, който ще решава дали да отстрани Гюров. Бившият депутат е потенциален кандидат за служебен министър-председател съгласно последните промени в Конституцията.

Още: Петков за скандала с Андрей Гюров: Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери

Проблемите на Гюров

В края на юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за съществуващ конфликт на интереси по отношение на подуправителя Андрей Гюров. Самият той нарече атаката срещу себе си "политическа".

КПК отбеляза, че е „установена несъвместимост“ по отношение на Гюров - не стана ясно веднага обаче в какво се състои тази несъвместимост. Разбра се, че сигналът е дело на "Възраждане".

Решението на съда - няма доказателства

"Процедурата за отстраняването ми е инициирана предсрочно, без към момента да има каквито и да било доказателства за нарушение от моя страна. Предложението за отстраняването ми като подуправител се основава изцяло върху акта на КПК, който не е влязъл в сила и който съм обжалвал. АССГ вече определи жалбата ми като допустима и насрочи открито съдебно заседание по нея на 16.09.2024 г. По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици. При разпределението на доказателствената тежест съдът е отбелязал, че КПК нито сочи, нито представя доказателства за твърдението, че съм извършвал дейност по смисъла на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ (неплатена дейност по смисъла на Закона за БНБ)", пише Гюров в позиция до медиите.

Снимка: БГНЕС

"Но дори актът на КПК да беше влязъл в сила, то към днешна дата не е налице каквато и да е несъвместимост. Подал съм оставки от управителните съвети на сдруженията много преди да заема длъжността подуправител и не съм извършвал никаква дейност в периода от моето встъпване в длъжност до момента. Макар и да няма правна пречка за притежаването на дялове в дружество с ограничена отговорност, реших доброволно до продам своите дялове още миналата година", допълва той.

"Не е налице и основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, защото такъв акт няма. Със сигурност актът на КПК не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила, а неговото съдържание не се подкрепя от правни или фактически съображения, както може да се установи и от определението на АССГ по моята жалба", пояснява Андрей Гюров.

Още: Война срещу кадрите на ПП-ДБ: Лена Бориславова уличи "агент Петър" (ВИДЕО)

Гюров цитира примери защо БНБ да не го отстранява

Поради всичко това той очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли искането за отстраняването му от поста подуправител. "В тази ситуация и аз, и членовете на ръководния орган сме водени от професионални подбуди и най-вече от необходимостта да защитим Банката от натиск и вмешателство. Убеден съм, че колегите в УС си дават ясна сметка, че законността не може да се защитава с незаконни актове и че отстраняването ми би било съучастие в неправомерните действия на КПК. Нещо повече, това би поставило всеки член на ръководството на БНБ в риска да бъде атакуван без доказателства и съдебно решение", смята бившият депутат от ПП-ДБ.

Ако бъде отстранен, той ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

"Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на Република България в еврозоната", завършва Андрей Гюров.

Още: Андрей Гюров: Освобождаването ми без решение на съда ще ни попречи за еврозоната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес