Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Суверенистите": Германските крайнодесни правят нова група в ЕП заедно с "Възраждане"

23 юни 2024, 16:23 часа

Възраждане“ може да се озове в напълно нова група в Европейския парламент, ръководена от крайнодясната германска формация „Алтернатива за Германия“ (AfD). Новината съобщи Der Spiegel на 22 юни, позовавайки се на имейл до парламентарната администрация.

Реклама

„Алтернатива за Германия“, която стана втора сила на евроизборите в страната след ХДС/ХСС, иска да инициира създаването на собствена група в ЕП през следващата седмица. Готви се съюз на крайнодесните – „Суверенистите“. В него ще попаднат тримата евродепутати от „Възраждане“ Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.

Още: "Възраждане" се замечта за кабинет "всички без ГЕРБ и ДПС", ИТН има резерви

„Алтернатива за Германия“ беше изключена от групата си в ЕП

През май AfD беше изключена от "Идентичност и демокрация" (ИД) след поредица от скандали, които навредиха на нейната популярност и я вкараха в изолация.

До този ход се стигна, след като Максимилиан Кра - водещият кандидат на партията за европейските избори - заяви пред италиански вестник, че членовете на нацистката "СС" не са били непременно престъпници. След вота за ЕП AfD реши да изключи Кра от европейското си семейство - изглеждаше, че тя се опитва да се присъедини отново към групата на ИД, в която е и френската крайна десница "Национален сбор" на Марин льо Пен. Лидерите на партията се надяват, че изхвърлянето на Кра от делегацията им ще накара Льо Пен да преосмисли решението си, съобщи преди няколко седмици Politico.

Още: Реабилитация? Германската крайна десница изгони свързан с Русия и Китай евродепутат

Явно обаче от AfD са се задействали с друг ход. Представител на формацията е поискал стая за 100 души и кетъринг за „учредителното събрание на нова парламентарна група“, цитира материала на Der Spiegel телевизия bTV.

Снимка: Getty Images/Guliver

Кой влиза в новата група?

Минималният брой членове за сформиране на нова политическа група в ЕП е 23-ма депутати, като трябва да са представени най-малко една четвърт от държавите членки на ЕС.

Засега се знае, че в „Суверенистите“ влизат румънската крайна десница „SOS Румъния“ – с двама евродепутати, испанската крайнодясна „Партито свърши“ – с трима представители, гръцката консервативна партия НИКИ („Победа“), полската Конфедерация „Свобода и независимост“, словашката „Движение Република“, унгарската Движение „Наша Родина“.

Още: "Най-видният подполковник седна в скута на Пеевски": ГЕРБ, ДПС и "Величие" избраха първи шеф на комисия

Ролята на "Възраждане"

Според Der Spiegel в основата на новата група в ЕП е „Софийската декларация“, подписана от някои от гореизброените партии след организиран от „Възраждане“ форум – а именно „Новите лидери на Европа“.

Декларацията се уповава на три приоритета. Накратко обобщени, те представляват: Европа да е политическо пространство на равноправни и суверенни държави, не икономически блок; властта да е у гражданите, а не при „брюкселските бюрократи“; войната в Европа да се спре чрез мирни преговори – не е уточнено обаче дали тези преговори за Украйна ще задоволят интересите на диктатора Владимир Путин.

Още: Те са против еврото. А днес се изправят срещу днешна Германия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес