Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Среща на Кирил Петков разбуни духовете в държавата и накара институциите да се обясняват

17 август 2024, 15:37 часа • 9712 прочитания

Докато посочената от президента за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева реди служебния кабинет, среща на Кирил Петков с шефа на АПИ разбуни духовете в държавата в последните часове. 

Сагата започна вчера в социалната мрежа, а днес продължава с позиции от пътната агенция и МРРБ. В нея е намесено и името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който все още не е коментирал нищо. 

Какво стана?

Всичко започва с въпросната среща на Кирил Петков с шефа на АПИ инж. Йордан Вълчев, за която съпредседателят на ПП-ДБ сподели във "Фейсбук" във вчерашния ден. Срещата е свързана с изграждане на система за автоматизирано реверсивно движение на републикански път I-1 "София-Владая-Перник". 

Той също така уверява, че като водач на листите за Перник и София от ПП-ДБ, поема ангажимент да следи отблизо реализацията на този важен инфраструктурен проект.

Вечерта Кирил Петков споделя статия на "Епицентър", от чието заглавие става ясно, че МРРБ не е търсила експертната позиция на Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ намесва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като твърди, че той е звънял в късните часове на нощта по министерствата на служебното правителство. 

"Резултатът от изплашеният Бойко и неговите министри може да намерите във фейк сайтовете тази нощ. За разлика от теб, Бойко, аз бях в АПИ днес, защото ми пука за хората в Перник, а ти си бил за риба", коментира Петков в социалната мрежа. ОЩЕ: "Не е въпросът да си говорим мило": Кирил Петков иска ГЕРБ да подкрепи смяната на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Институциите в обяснителен режим

Междувременно тази сутрин от МРРБ разпространиха позиция до всички медии, уточнявайки, че Петков никога не е участвал в работата на министерството или ресорните му агенциите, нито е участник в разработването на инфраструктурните проекти или други дейности на МРРБ, включително и изграждането или ремонтни дейности на пътища. Също така никога не е търсено „експертното“ му мнение по темата за реверсивното движение на пътя София-Перник, както и по други теми.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично заявява, че се противопоставя срещу опитите на политически лидери и партии да използват институцията и нейните агенции за манипулация с цел политически дивиденти", се казва още в позицията.

По-късно през деня се появи позиция и на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев.  

В нея той възразява срещу  "опитите на ВСЕЗНАЕЩИ, но всъщност НИЩО НЕРАЗБИРАЩИ от материята политици да внушават, че работата на Агенция “Пътна инфраструктура” се ръководи от техния предизборен график".

Той заявява, че няма да позволи АПИ да е дъвка в предизборната кампания.

"Зад всеки пътен проект стои трудът на много висококвалифицирани експерти и съпредседателят на ПП г-н Кирил Петков, ВЪПРЕКИ СВОЯТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ, не е сред тях", се казва още в позицията на шефа на АПИ. ОЩЕ: Кирил Петков: Пеевски опитва да сплаши бъдещия премиер

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес