Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според омбудсмана проблемите в енергетиката остават

03 октомври 2013, 09:01 часа • 29897 прочитания

Има положителни стъпки към това Касата да включи лекарствата на онокоболните в положителния списък. Ще продължаваме да се борим. Тези хора трябва да имат нормални условия за живот. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в сутрешния блок на БНТ. Той съобщи, че има много сигнали от Ямболско, Добричко и др., че нямат цифрова телевизия. Не знам защо държавата прави така, че си казваш "не ти искам помощта".

Оказа се, че има места, където има декодери,но няма покритие. Оказа се, че никой не знае къде ще има покритие и къде не, докато не изключим аналоговата телевизия. Добри намерения, но по моему, администрацията ни е лошо. Хората трябва да имат технически познания, за да си включат декодерите. Безспорно правата на хората са нарушени, каза още той. Попитан дали е било решение цифровизацията да бъде отложена, за да се избегне този проблем с липсата на телевизия в най-бедните райони, той отговори, че тя така или иначе е трябвало да се случи, но не е домислена.

Що се отнася до енергетика - проблемите си остават. Остават измервателните уреди т.нар. топломери. Не сме направили нещо, за да реши каквото и да е било. Остава и такса "сградна инсталация". Но не можем да кажем, че моята сметка е висока, защото комшията ми краде - не, моята сметка е неясна, защото няма ясни правила, каза той. Пенчев е на мнение, че битката е граждани срещу институциите. Никой не може да ме убеди, че това е обратното. И протестиращите, и контрапротестиращите искат прозрачно управление, просто едните смятат, че това управление може да го даде, а другите, че не, обясни Пенчев.

Предупреждавам и институциите, и ЕРП- та трябва да бъдат много подробни в сметките, защото и най-малкото нещо може да "взриви" хората, каза още омбудсманът. На въпрос дали е доволен, че от 2015 година по нов начин ще се изчислява такса смет, той заяви, че не може да повярва. Абсолютно незаконно е това, която действа сега, каза той. Доколкото разбрах ние сме изненадани от бежанската криза. Липсата на пари не е оправдание за нарушаването на човешките права. Мои екипи обикалят бежанските лагери и проверяват ситуацията там, заяви Константин Пенчев.

По думите му хората от Сирия се оплакват от липсата на място, от възникването на евентуална епидемия, от това, че децата им трябва да учат. Трябва да подходим внимателно и отговорно. Всеки, който е на територията на България може да се оплаче на омбудсманът, каза той. Пенчев заяви, че жалбите към него се увеличават главоломно. Смятам, че тази институция е полезна. Чувствам се полезен, каза още омбудсманът.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес