Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолози очакват повече балотажи на местните избори и трудни мнозинства в общинските съвети

10 септември 2023, 13:55 часа • 2035 прочитания

"Не очаквам да спрат да прехвърчат искри между управляващите. Видяхме през лятото управленската програма на правителството, но формата за взаимодействие между партньорите е спонтанна, нямат коалиционно споразумение. До местните избори не очаквам да има "разглобяване на сглобката". След местните избори ще можем да коментираме как ще се развият отношенията между тях".

Това обяви социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. По думите й в много по-голяма част от общините можем да очакваме балотажи.

Още: ЦИК официално обяви колко милиона ще похарчим за машините за местни избори 2023

"С малки изключения ще има спечелени кметски мандати на първи тур. Ще има фрагментирани общински съвети и необходимост от съставяне на мнозинства", обясни още Петрова.

Проблемите не са в следствие на управлението през последните три месеца, а се наслояват в обществото през годините, допълни социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков.

"Този политически сезон не очакваме да бъде гладък. Има несигурност какво предстои, какви ще бъдат отношенията между играчите и местните избори. Ние се фиксираме върху местните избори, но коалицията ще окаже влияние върху кампанията. Тя няма да бъде толкова изострена. Няма да има гръмогласно празнуване на победителите", коментира още Живков.

Още: Къде местните избори ще бъдат фалшифицирани: Ексглавният секретар на МВР даде пример

По думите му се очаква да има преразпределение на местата в големите градове.

"Вероятно ГЕРБ ще загуби в част от големите градове. Знаем, че все още не са обявени кандидатите на много места. В общи линии сценарият е, че ще има разместване в някои от големите градове, но въпросът е каква ще е реакцията от ГЕРБ-СДС. Мисля, че ПП-ДБ ще работят за запазване на коалиционния формат. ГЕРБ защитава интересите си през медийни скандали и забележки, които се решават не в установен формат", допълни той.

Още: Доц. Киселова с предупреждение да не се отваря Изборният кодекс - ето рисковете (СНИМКИ)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес