Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолог отчете близо 400 000 загубени гласа на изборите

10 юни 2024, 08:41 часа
Реклама

Социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова заяви, че най-голямата изненада от изборите е партия „Величие“. По отношение на другите партии няма големи изненади според предварителните проучвания – победители са ГЕРБ-СДС, следвани от ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“.

Димитрова обаче е разочарована от ниската избирателна активност, при положение, че в България е имало съчетание на национални и европейски избори. Абсолютно всички партии, включително и победителите, губят подкрепа от избирателите. ГЕРБ-СДС губят около 100 000 гласа, а ПП-ДБ губят около 300 000 гласа, отчете Боряна Димитрова в студиото на БНТ.

Още: Половината гласове са преброени: ПП-ДБ излезе втора, "Величие" е над 5%

Радикализация

Дори ДПС в условия на ниска избирателна активност се представя високо, като ИТН увеличава своята подкрепа. „Партиите ще стъпят в политическия процес в парламента в условие, на което са загубили избиратели“, коментира социологът. Битката в центъра на терена в доскорошните коалиционни партньори измести битката от центъра за периферията. Ако големите партии не задържат доверие, тогава политическата система ще претърпи сериозни трансформации, очаква Боряна Димитрова.

Тя предупреди, че тревожното е, че все повече радикални партии пробиват в парламента.

Другият социолог, който присъства в студиото на БНТ - Първан Симеонов пък посочи, че основният въпрос след изборите е как ще се направи правителство, как ще се състави мнозинство и кой ще управлява България. 

Още: Първи официални резултати: ГЕРБ не е толкова напред, катастрофа за БСП

Кой ще ни управлява след изборите?

По думите му, ако не се обсъди какво избирателят е казал, отсъствайки от изборите, се очаква политическата криза да се задълбочи. Мълчаливото мнозинство казва, че хората са уморени, тъй като няма нов политически играч, който да ги увлече, а другото е, че политическият стил не се харесва на обществото, коментира Симеонов.

Според него „Величие“ се обръща към хората с конспиративно мислене. Това е мрежова формация, която работи последователно на бизнес принцип. „Величие“ има планове да расте с активни политически хора, но това, от което трябва да се пазят е да не се превърнат в банка за кадри, посочи Първан Симеонов.

Още: България в Европейския парламент: И там се очертава да има "Величие"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес