Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолог не изключва на "тайна среща" да е договорено свалянето на Рая Назарян

05 август 2024, 08:36 часа • 1728 прочитания

В третия мандат можеха да бъдат положени повече усилия, имаше необходимо време, дадено от Конституцията. За третия мандат трябваше да се подходи с програма за преговори и да се търси варианти за сближаване на позициите. Партиите не можаха да преодолеят противоречията помежду си и затова отиваме на седмите поред предсрочни парламентарни избори.

Това заяви пред БНТ социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков. 

Още: ИТН връща третия мандат неизпълнен, Слави Трифонов обвини ПП-ДБ и ГЕРБ

Третият мандат - популистки ход

По думите му по време на преговорите за съставяне на правителство с третия мандат се е видял неуспех. Съвсем е различна ситуацията, когато преговарят партиите публично и извън камерите. Договорките понякога се случват при закрити врати и тъй като това е една среда, в която присъствайки публично, се променя поведението и тактиката на политиците. Третият мандат бе малко популистки ход, коментира Живков. Той е на мнение, че няколко кръга от преговори и публични изявления след това би било по-печеливш ход.

Тайна среща за отстраняване на Рая Назарян?

Добромир Живков посочи, че слагането на етикет „тайна среща“ между партиите, също буди доста голямо задкулисие. Припомняме, че изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров не отрече за тайна среща между ИТН, БСП, ПП-ДБ, ДПС без Пеевски и "Възраждане". Живков не знае кой е вкарал идеята в публичното пространство Рая Назарян да бъде свалена като председател на парламента, за да стане служебен премиер. „Изглежда, че има политически сили, които искат да намерят противовес на политическото влияние на господин Пеевски. Започват да се търсят политически тактики за промяна на начертаното развитие“, изтъкна Живков.

Той не изключва все пак в оставащите две седмици Рая Назарян да бъде отстранена като председател на парламента като възможна алтернатива за следващ служебен премиер, да има друг вътрешен министър и следващите избори да се проведат по по-различен начин.

Като социолог Добромир Живков смята, че предизборната кампания няма да е на ниво, а септември месец нямало да е добре политиците да убеждават гражданите.

Още: "Има такъв народ" и БСП откриха допирни точки на срещата за третия мандат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес