Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет определи наличие на основен интерес по договора за F-16 Block 70

23 октомври 2024, 15:58 часа • 426 прочитания

Министерският съвет взе решение, с което определи наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за изграждане на критична летищна инфраструктура.

Още: Бъдещите ни специалисти по F-16 Block 70 вече имат модерна система за виртуална реалност

Става въпрос за защита на интересите на държавата в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки. В конкретния случай става дума за поддръжката и експлоатацията на самолетите F-16 Block 70 и тяхното въоръжение във военно формирование 28000 - Граф Игнатиево.

Снимка: Министерство на отбраната

България е поръчала изтребителите от САЩ и ги очаква, като първият от тях вече излетя успешно при тест в Грийнвил, Южна Каролина. Там е производствената база на компанията "Локхийд Мартин": Тестваха първия български изтребител F-16 Block 70 в полет (СНИМКИ и ВИДЕО).

"С възлагането и изпълнението и на визираната критична летищна инфраструктура, Министерство на отбраната, респективно българските ВВС, ще могат в още по-голяма степен да гарантират изпълнението задачите по охрана и отбрана на въздушния суверенитет на страната и изпълнението на мисиите по поддръжката и експлоатацията на новите самолети F-16 Block 70 и тяхното въоръжение, именно във военно формирование 28000 - Граф Игнатиево", съобщават от Министерски съвет.

Още: F-16 идват, а само двама наши пилоти ще са минали целия курс: Говори авиационен експерт (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес