Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След срещата за Изборния кодекс - ПФ изглежда остава сам, не говори за излизане от властта

10 май 2016, 12:36 часа • 3052 прочитания

Надявам се да има подкрепа за правителството, след като по поправките ще се работи на ниво експерти в комисиите в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов след днешата среща на ниво лидери на управляващите партии, която беше свикана заради промените в Изборния кодекс и по-специално - ограниченията за гласуване в чужбина. Премиерът не пропусна да каже, че "ГЕРБ винаги е бил гарант да се чуе гласът на всеки български гражданин".

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов разговорите били „изключително наложителни“ предвид обществените нагласи. Той обаче каза, че Патриотите не били склонни да приемат президентското вето, но са склонни да обсъдят "разумни предложения" от страна на "колегите от ГЕРБ и Реформаторския блок". Сименов каза и, че на база тези предложения "евентуално в бъдеще" Патриотите можело да влязат в "нова законодателна инициатива".

Нашите аргументи са в защита на националната сигурност и суверенитета на държавата, подчерта лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. За съжаление нямаше диалог между парламента и българският президент по промените в кодекса, смята политикът. Припомняме, че държавният глава Росен Плевнелиев наложи вето върху текстовете, касаещи изборните права на българите в чужбина и по-специално за откриването на секции зад граница. Продължават разговорите по промените, защото „колегите от ГЕРБ и от Реформаторския блок имат съмнения по някои от текстовете“, добави Каракачанов.

Същевременно Найден Зеленогорски обяви, че е доволен от срещата. Приемам защитата на позицията на Патриотичния фронт, но ние имаме своя позиция и я отстояваме – за защита на конституционните права на българите в чужбина, каза дясната ръка на Меглена Кунева. Няма предпоставки за хаос в правителството, увери депутатът.

След края на изявленията политическите лидери не пожелаха да отговарят на конкретни журналистически въпроси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес