Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След решението на КС: Депутатите бързат с избора на ръководители на БНБ и Сметната палата

22 юни 2023, 16:37 часа • 2145 прочитания

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие правилата за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата и за управител на Българската народна банка.

Депутатите решиха кандидати за двата поста да предлагат само парламентарни групи, а не отделни депутати. Предложението на "Продължаваме промяната – Демократична България" срокът за разглеждане на кандидатурите да се увеличи от 7 на 14 дни не беше одобрено и той остана една седмица.

Припомняме, че по-рано днес Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на 48-ото Народно събрание да освободи Цветан Цветков като председател на Сметната палата. Решението е взето от общо 10 членове на съда. 

Цветков беше освободен от поста на 20 януари по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход", само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая "Нексо".

Тогава Цветков определи аргументите за смяната си като "несъстоятелни", а освобождаването си от длъжност като "репресия". В началото на февруари "Продължаваме промяната" (ПП) и ДБ сезираха КС по случая, определяйки смяната на Цветков за изцяло политическа и без правно основание. Още: Ще се върна като председател на Сметната палата, ако КС реши: Цветан Цветков в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Мандатът на Цветков на ръководния пост в Сметната палата изтече миналата година, а този на управителя на БНБ Димитър Радев - през юли 2021 г.

Дебатът

Народният представител Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ посочи, че сега с изтекъл мандат са 25 институции и това не е отскоро, а от няколко години.

"Доверието към парламента сега е изключително ниско и с тези бързи срокове на процедурите не вдъхваме доверие на хората, и не даваме достатъчно време за проверки на кандидатите. Мандатът на председателя на Сметната палата е изтекъл през март 2022 година. Мандатът на управителя на БНБ изтече на 15 юли 2021 година и скоро ще отбележим две години от неговото изтичане. Нека да имаме достатъчно време за обсъждане на кандидатурите", каза Искрен Арабаджиев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ посочи, че проучвателният мандат за едно правителство също е една седмица. Успяхме да се справим, като одобрихме 20 министри. "Срокът от една седмица е достатъчно дълъг да могат да се вземат относително добри решения. Грешните решения не идват от срока, а от това, че се залага на тесен приятелски или семеен кръг, а не в професионални решения", каза Вълчев.

Депутатът Румен Гечев (БСП) изтъкна, че срокът за разглеждане на кандидатурите може да е една седмица, но да влезе в пленарна зала в сряда, другата седмица, а не утре.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес