Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слави Василев: Румен Радев да оглави партия и да влезе на калния политически терен

31 юли 2024, 08:11 часа • 1068 прочитания

Няма да има правителство с третия проучвателен мандат. Това заяви пред bTV политологът Слави Василев.

Още: Това ли е новата партия на Румен Радев? Регистрацията на "Движение Трети март" е факт (СНИМКИ)

Василев посочи, че напрактика страната се намира в предизборна кампания, защото това надлъгване, което се вижда между партиите е игра и е втръснала на всички граждани.

ИТН не са пропрезидентска партия

Слави Василев изтъкна, че ИТН не са пропрезидентска партия. Основната политическа тежест е президентът Румен Радев извън Народното събрание. Към момента на дадения етап не изглежда да има президентска партия и ще гледаме един коктейл от политически партии и в следващото 51-во Народно събрание, коментира Василев.

Ще направи ли Радев политически проект?

Според него много партии и коментатори се упражняват върху гърба на президента Румен Радев и все той е виновен, че партиите не могат да съставят кабинет. Президентът не пречи за съставянето на правителство. Президентът трябва да се намеси в критичната за България ситуация и да оглави политически проект. Един от двата начина да го направи е да напусне президентството предсрочно или припознати негови хора. Изискват се извънредни мерки, които само той (президентът – б.р.) може да вземе и да направи, категоричен бе Слави Василев.

Политологът Цветанка Андреева посочи, че играта с третия мандат е игра на политиците. Според нея най-логично е ИТН да поканят на разговор първо по-малките и отцепилите се партии. ИТН искат да бъдат мостът за възвръщане на диалогичността в следващия парламент, но това бе саботиране в рамките на вчерашния ден, когато се проведоха консултациите за съставяне на правителство с двете крила на „Величие“ – хората около Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков.

Румен Радев - част или решение от политическата криза

Андреева смята, че около е имало диалогичност по време на първия мандат за съставяне на правителство, със сигурност е щяло да има кабинет вече. Вече има предложения за съставяне на мнозинство и коалиция в следващия парламент, коментира тя.

Цветанка Андреева е на мнение, че президентът Румен Радев се е възползвал от политическата криза и в момента се опитва да се възползва от нея. Не може да се очаква държавният глава да реши политическата криза, добави тя.

Още: Андрей Райчев прогнозира колко гласове може да получи нова партия на президента (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес