Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

14 май 2024, 14:32 часа •
Реклама

Говорителят на ЦИК Росица Матева представи бюлетините за предстоящите избори 2 в 1. Стана ясно, че те ще се различават по цвят, като тази за Европейски парламент ще бъде в синьо, а тази за 50-то Народно събрание - в зелено.

"Синя като знамето на ЕП и зелена като гората в България", изказа се малко по-поетично Матева. 

"По отношение на електронната бюлетина използва се софутера, който беше използван на местните избори. Електронните бюлетини ще изглеждат по начина, който изглеждаха и на местните избори", каза Матева. 

Колко са кандидатите?

"До 7 май трябваше да бъдат регистрирани всички кандидати. За членове на ЕП ЦИК регистрира 418 кандидати, от тях 287 са мъже, 131 са жени. За Народно събрание районните избирателни комисии регистрираха 6114 кандидати, 4285 от тях са мъже, 1829 са жени. От всички регистрирани кандиадти 334 от тях са кандидати и за членове на ЕП и за народни представители", каза Матева. 

Матева уточни, че за двата видове избори регистрираните партии и коалиции са 30, иначе са общо 31. "Една коалиция остана регистрирана само за участие в изборите за Народно събрание", коментира Матева. 

Гласуването извън страната

Стана ясно, че днес в 0.00 ч. българско време изтича срокът за заявления за гласуване извън страната, като до 13.30 ч. днес са потвърдени 8 337 заявления за европейски избори и 34 069 за предсрочния парламентарен вот. ОЩЕ: Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес