Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще вземе ли ЦИК соломоново решение за двете ДПС: Говорят изборни експерти

05 септември 2024, 08:22 часа • 939 прочитания

ЦИК някак си отсрочва неизбежното - тя трябва да вземе решение дали да регистрира коалициите на двете ДПС или да откаже тяхната регистрация. Това заяви преподавателят по конституционно право Орлин Колев пред БНТ. 

Още: ЦИК с условие към коалициите на Пеевски и Доган за участие в изборите

Според него ЦИК вменява в задължение на ДПС да се коалира, с когото и да било. ЦИК не може да казва на партиите с кого да се коалират или не, посочи д-р Орлин Колев, според когото ЦИК се опитва да вземе соломоново решение. 

Той смята, че ЦИК ще вземе решение без значение в каква посока. Повече от убеден съм, че каквото и да е решението на ЦИК, някое от крилата ще отнесе спора до Върховния административен съд, изтъкна д-р Орлин Колев. Още: ВАС ще приема жалби срещу решения на ЦИК и в почивните дни

Той допълни, че дори и след 11 октомври да се произнесе ВАС по казуса "ДПС", то регистрацията ще бъде зачетена. 

Изборният експерт Даниел Стефанов посочи, че честните избори изискват всеки, който отговаря на условията, да участва. Другият проблем е, че споровете в ДПС, а и в БСП между две крила в една и съща партия се дават на една инстутиция, която да реши вътрешнопартийни спорове. Затова задачата на ЦИК е сложна и се опитва със соломонови решения да излезе от ситуацията. 

Той добави, че това, което ЦИК се опитва да накара ДПС да направи, е да изключи абревиатурата от името си. 

Още: Михаил Константинов: Няма как една и съща партия ДПС да участва в две коалиции

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес