Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шест дни до кабинета "Грънчарова": Продължават разговорите за ново служебно правителство

13 август 2024, 06:25 часа • 681 прочитания

Шест дни остават на посочената от президента Румен Радев за следващ служебен министър-председател Горица Кожарева-Грънчарова да избере министри за служебен кабинет, предаде БГНЕС.

Още: Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова (ВИДЕО)

А назначената за служебен премиер Грънчарова има срок до 19 август да представи проекта на служебно правителство. Следващият служебен кабинет трябва да положи клетва на 20 август, за да може изборите да се проведат на 20 октомври. По Конституция изборите трябва да се проведат в двумесечен срок от полагане на клетвата на служебния кабинет.

Кои министри остават?

Желание да останат начело на ресорните министерства изразиха досегашните служебни министри на отбраната, транспорта, културата, правосъдието и финансите - Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков, Найден Тодоров, Мария Павлова и Людмила Петкова.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов призна, че все още не е провел разговори с посочената от президента Радев за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева относно евентуалното му оставане на поста в новия кабинет. Министърът подчерта, че е изпълнил своите задължения като служебен министър и че новият премиер трябва да подбере екип, който да отговаря на неговите приоритети.

Калин Стоянов обаче видя брутален политически натиск

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов първи оповести публично, че е говорил с Грънчарова, като съобщи, че върху нея се оказва „брутален политически натиск“. На въпрос дали смята, че ще запази поста си, вътрешният министър допусна, че едва ли ще продължи да работи в следващия кабинет.

Още: Стоянов: Неуспели политици търсят вариант за "ала-бала" на изборите (ВИДЕО)

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще приеме да продължи да изпълнява досегашния си пост, ако новоизбраният служебен премиер Горица Кожарева-Грънчарова ѝ предложи на остане, съобщи самата Павлова. „Срещата ми с излъчената за премиер предстои. След като я изслушам, ще дам отговор. Винаги съм приемала предизвикателствата“, каза Мария Павлова и припомни, че не за пръв път участва в служебно правителство. Според нея честата смяна на изпълнителната власт влияе върху това, че едни и същи закони не могат да стигнат до зала вече трети пореден парламент.

Още: "От Гълъб на Горица" и "Хванахме гората": Реакциите след избора на новия премиер Горица Грънчарова-Кожарева (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес