Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сарафов се възхити от МВР и ДАНС за изборите и отказа да коментира списъците с прякори на купувачи (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 15:08 часа • 861 прочитания

"За по-голямата част от лицата, за които се твърди, че участват в купуването и продаването на гласове, имаме предприети действия. При всеки един постъпил сигнал веднага се започва проверка".

Това обясни вътрешният министър Атанас Илков пред президента Румен Радев по време на организираната от него среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. Нито веднъж не бяха споменати поименно списъците, оповестени от "Българските елфи" за евентуални купувачи на гласове на Делян Пеевски в цялата страна.

"Нито един сигнал за купен и контролиран вот не следва да бъде оставен без убедителен отговор. Ежедневно сме заливани от информация и сигнали, включително към президентската институция, за действия, които най-общо могат да бъдат сведени като купуване на вот за предстоящите избори. Подобни действия дискредитират не само самата идея за демокрация, но те делегитимират институциите преди още да са избрани", каза от своя страна президентът Румен Радев. Появиха се характерни имена и прякори, злощастно известни от недалечното ни минало, отбеляза още държавният глава.

Още: "Да, България" сезира Сарафов, МВР и ДАНС по списъците на BG Elves с купувачи на гласове

По-рано днес президентът Радев изказа критики към службите и подчерта, че обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появиха конкретни имена. Той обясни, че това е причината за днешната среща с представители на институциите, отговорни за предстоящите избори.

Снимка: БГНЕС

Тука има, тука няма... списъци

"Колегите работят много по-активно. Появиха се сигнали за псевдоними, прякори и др, в тези сигнали няма никакви факти по отношение на осъществяваната дейност за купения вот", каза още силовият министър в своя защита. От думите му се разбра, че са получени 89 сигнала към днешния ден, при 85 на миналите избори. Илков изказа задоволство от доброто взаимодействие с прокуратурата и ДАНС и всички служби.

"Силно съм възхитен и впечатлен от коректните професионални, но твърдо непоколебими действия на колегите от МВР и ДАНС. Убеден съм, че действията им заедно с тези на прокуратурата ще гарантират честността на изборите. Всички сигнали, които касаят изборни нарушения, се обработват в 48-часов срок, не допускаме никакво забавяне по тези дела", обясни от своя страна и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

"Убеден съм, че колегите от МВР не са изненадани от лицата, които излязоха в интернет списъците. Но трябва да се внимава да няма репресивност и да се спазват принципите на правовата държава, за да се спазват правата на всички, независимо дали с прякори или не. Дълбоко съм убеден, че някои от тях трябва да бъдат обект на работата ни. Добре е, че има списъци, но изготвянето им би могло да бъде част от политическите оръжия, с които някой да удря политически опоненти", каза още Сарафов. На тези думи държавният глава отговори: "Не искам да коментирам тези списъци, нито колко са достоверни. Но има нещо важно - самият факт, че гражданското общество вече се надига, започва да събира информация и да я предоставя на институциите, показва, че търпимостта достига предел. Това е много силен сигнал към всички институции".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес