Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сарафов прескача ЦИК: Депутатският имунитет не пазел Джейхан Ибрямов (СНИМКИ)

03 октомври 2024, 17:09 часа • 4370 прочитания

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов взима имунитета на депутата и кандидат за депутат от АПС Джейхан Ибрямов без за иска разрешение от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това става ясно от писмо на обвинител №1, адресирано до ЦИК, в което е уточнено, че не се налага разрешение за свалянето на имунитета на Ибрямов. Припомняме, че приближеният до Доган депутат бе задържан снощи при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове и при заварено престъпление - взимане на 100 000 белязани лева като част от подкуп. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

Още: Съпругата на Джейхан Ибрямов: Той е жертва на инсценировка

В този смисъл, пише Сарафов, не е нужно произнасяне на ЦИК за даване на имунитета. Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни, че документът е само уведомление.

Снимка: БГНЕС

А как е по принцип?

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията. Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност.

Още: Погнаха хората на Доган: Обискират дома на Джейхан Ибрямов

При заварено престъпление - когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, тоест депутатът бъде хванат на местопрестъплението, разрешение не се иска. В този случай обаче незабавно се известява Народното събрание, а сега, тъй като сме в предизборна кампания, и ЦИК. Когато парламентът не заседава, се уведомява само председателя му.

Единствено при наличието на заварено тежко престъпление кандидат-депутатите могат да бъдат задържани от датата на регистрацията им. Разрешение не се изисква и в този случай.

Обвинението

От писмото на и.ф. главен прокурор става ясно, че е възможно мярката "задържане под стража" да бъде удължена и над 24 часа, тъй като в този случай няма наказателна неприкосновеност.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че по-рано адвокатът на Джейхан Ибрямов потвърди, че депутатът е задържан за 24 часа в сряда вечерта, след което е отведен в следствения арест. Йордан Киров каза още, че задържането е по разследване за купуване на гласове.

Още: След ареста на Ибрямов: ДПС-Доган се закани, че ще поиска отмяна на изборите (ВИДЕО)

От Алианса за права и свободи, чийто кандидат е Ибрямов, заявиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението още по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров посочи репресиите спрямо техните представители.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес