Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С истеричната съпротива на Пеевски и ГЕРБ: Антон Славчев остава шеф на Антикорупционната комисия (СНИМКИ)

19 септември 2024, 15:42 часа • 4968 прочитания

След близо пет часа дебати и скандали Народното събрание не успя да освободи Антон Славчев като и.ф. председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа (КОНПИ). 

Точката бе внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Предложението бе подкрепено в пленарна зала само от депутатите на ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващи в ПГ - 95 гласа, докато ГЕРБ и ДПС защитиха оставането на шефа на антикорупцията (91 "против" и 8 "въздържали се"). От ИТН не участваха в гласуването. За да бъде успешно гласуването, следваше да се осигури дори конституционно мнозинство от 2/3, а именно - мин. 160 гласа.

На мястото на Славчев от ПП-ДБ предложиха Антоанета Цонкова, която и понастоящем е член на КПКОНПИ от 2018 г. Тя е завършила "Право" в Софийския университет, част е от Антикорупционната комисия от 2012 г. насам. Това предложение също не срещна подкрепа.

Още: Антон Славчев: Към момента Антикорупционната комисия няма производство във връзка с "Магнитски"

"Освобождаването на г-н Славчев е тест за залата дали са готови депутатите да намалят влиянието на Делян Пеевски. Няма разследвания за корупция, няма разследвания срещу лица, санкционирани по "Магнитски", липсва информация как се бори корупцията по високите етажи на властта. В същото време папки, които са държани на трупчета както по делото на Румен Гайтански - Вълка, много бързо, когато е необходимо и има раздор в политическата върхушка, която владее комисията, се превръщат в резултатни разследвания. Поради тази причина ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен, понеже с дейността си е показал, че опъва чадър там, където трябва", обясни мотивите си Лена Бориславова от ПП-ДБ, която е сред вносителите на проекта на решение.

Снимка: БГНЕС

Контраатаката

Макар от вносителите да изложиха основно мотиви, с които обвързват Антон Славчев с евентуални протекции над санкционирания по глобалния закон "Магнитски" за мащабна корупция Делян Пеевски, неговите депутати контраатакуваха с обратните аргументи. Едно от лицата на "Новото начало" Хамид Хамид проведе почти солова акция от парламентарната трибуна по време на дебатите по точката. "В залата има депутати, които искат да прикрият белите, направени от някого. Обществото трябва да разбере кой открадна 30 милиона лева от гражданите и то по банков път", зовеше Хамид.

Според колегата му Йордан Цонев от ДПС-Пеевски искането за освобождаването на Славчев е политически мотивирано, а причината - в момента Антикорупционната комисия още проверявала казуса с фалшивите подписи, положени от Лена Бориславова от ПП-ДБ по казуса с "Корал" и евентуален конфликт на интереси, както и други корупционни съмнения около "Продължаваме промяната". Самият Цонев попита дали има опънат "чадър" над ПП:

"Искаме категорични отговори на въпроси по големите теми. Не разбрахме какви са изтеклите разговори за финансиране на ПП за предизборната кампания и онези кешове, които трябвало да бъдат узаконени - това не ви ли прилича на пране на пари? Искаме отговори по гигантската афера "Митници" и Бойко Рашков, където става въпрос за престъпления, които, ако се докажат, може би ще бъде една от най-големите афери не в България, а в ЕС", обясни от трибуната Цонев.

Снимка: БГНЕС

От своя страна бившият премиер акад. Николай Денков репликира, че именно поради тези съмнения следва депутатите на Пеевски да подкрепят освобождаването на Антон Славчев. "Щом Антикорупционната комисия защитава "Продължаваме промяната", значи комисията не си върши работата - ето, предлагаме да го освободим. Въпросът е толкова години след фалита на КТБ и след данните за саковете, изчезнали в неизвестни посоки, защо нямаме присъди? България е най-лошият пример в Европа в това отношение", каза Денков и призова:

"Ако искате да покажете, че България е готова да направи стъпка напред и да започне да се бори с корупцията - да освободим председателя, да приемем правилата за избор, които са съгласувани с Европейската комисия, да отпушим процедурата по избор на нови представители в комисията, които няма да бъдат избирани от нас, а от всички ни", обясни още Денков.

Още: "Не е въпросът да си говорим мило": Кирил Петков иска ГЕРБ да подкрепи смяната на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Извън скандала ПП-ДБ срещу ДПС-Пеевски

Коментар дойде и от БСП - председателят на групата Борислав Гуцанов: "Дайте да сметнем - има три работни дни, сериозно ли е едно изчерпано Народно събрание да взима подобни решения. Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ беше факт, нищо не направиха. Сега се замерват последните работни дни", каза Гуцанов.

Цончо Ганев от "Възраждане" потвърди подкрепата от страна на проруската партия и поясни, че в началото на август месец е внесено искането за смяна на шефа на КПКОНПИ и обясни как Славчев години наред е прикривал "работи на ГЕРБ" и е "бухалка на Пеевски".

По време на дебата от ГЕРБ-СДС взеха участие с юридически спорове, започнати с реплика на депутата Росен Желязков: "Председателят на антикорупционната комисия не може да бъде освободен по реда на Закона за противодействие на корупцията, защото той не е избиран по този закон."

Още: "Антон Славчев е кадър на Пеевски": ПП-ДБ събраха подписи за свалянето на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Заради множеството реплики и дублики и невъзможността да се стигне до гласуване до 14.00 часа, депутатите удължиха работното си време.

Процедурни хватки

След поредица от почивки и прекъсвания депутатът от ГЕРБ-СДС Тервел Георгиев обърна внимание, че освобождаването на Антон Славчев от Антикорупционната комисия не може да се случи с обикновено мнозинство, тъй като изборът на Антоанета Цонкова за негов заместник следва да се случи с квалифицирано мнозинство.

Последваха остри реплики и юридически тълкувания, като последователно от трибуната спориха депутатите Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС и Лена Бориславова, Надежда Йорданова и Стою Стоев от ПП-ДБ. Последните цитираха различни законови и правни тълкувания, според които няма необходимост от мнозинство от 2/3 за процедурата, като отново напрежението се покачи. В крайна сметка възприето бе юридическото тълкуване на ГЕРБ-СДС именно 160 гласа да са нужни за успешното освобождаване.

В края на дебатите самият Антон Славчев излезе на трибуната: "Няма как да обявим по отношение на кои лица извършваме действия, преди да са приключили разследванията по същество. ... Не приемам упрека, че три години сме бездействали и използвам случая да защитя всички служители на комисиите, които са на много високо ниво. Бяха ни възложени 165 наказателни производства с конкретни указания".

Още: Апартаменти и тераси: Заместник-шефът на КПКОНПИ също не декларирал пълната цена на имот?

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес