Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румяна Бъчварова: ГЕРБ носи отговорността да нямаме правителство

24 юли 2024, 08:21 часа • 1826 прочитания

Отговорността се носи от този, при когото е мандатът. Това обаче е линия на поведение, която прави впечатление още от времето на ротационното правителство. Трябва да се спазва достойноство - мисля, че сме се отделили в политическия живот от тези норми на морал, които са базисни. Така бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира темата с липса на редовно правителство в рамките на 50-тия парламент. Бъчварова беше МВР министър във второто правителство на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и три пъти премиер на България: Деница Сачева: Позицията ни за втория и третия мандат остава непроменена

ГЕРБ и Борисов са отговорни

Думите на Бъчварова пред bTV бяха насочени към ГЕРБ - според нея, грешките да няма правителство не са били случайни. Тя посочи една от тях - ГЕРБ хвърлили състав на правителство и дали ултиматум от една седмица който иска промени, да се договорят. Според Бъчварова, заради този ултиматум сега България няма правителство - т.е., отговорността е на партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ носи отговорността като най-голяма политическа сила в парламента, когато първият мандат им е даден. Обвинения, че ПП-ДБ са виновните, са несериозни и не правят чест - това е позицията на Бъчварова.

За сагата с Николай Ненчев като представляващ България в Украйна, Бъчварова посочи, че Ненчев е много подходящ, "разбира ситуацията" и Киев ще го приеме охотно.

Още: Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес