Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Уважавам решението на ЦИК, дали е правилно ще реши съдът

29 октомври 2023, 14:41 часа
Реклама

Гласувах за развитието на София като модерна и европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да е. Това каза президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в гимназията по транспорт "Макгахан".

Президентът заяви, че се е запознал с доклада на ДАНС, след който машинното гласуване беше отменено. "Най-важното днес е да се гласува масово и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас, подчерта Радев. "Дали има нещо притеснително в доклада на службата, ще определят съответните органи", посочи президентът.

Още: Първан Симеонов: Неотклонно България затъва в дискредитиране на изборната процедура

Според него има нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. "Очаквам компетентните органи да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт", каза още Радев.

Запитан дали би оповестил доклада на ДАНС, президентът заяви, че службата е пряко подчинена на Министерски съвет и лично на министър-председателя. "Уважавам решението на ЦИК като независим орган, дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът", заяви държавният глава.

Още: ЦИК: 12,3% е общата избирателна активност в страната към 11 часа

"През декември миналата година аз наложих вето след последната промяна на Изборния кодекс, която на практика обезсмисля машинното гласуване. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето", посочи президентът.

Още: Любомир Стефанов: И с камъни да гласуваме, ще смятаме, че някой иска да ни излъже

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес