Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Стабилността на Босна е от ключово значение за Западните Балкани

16 октомври 2024, 20:31 часа • 321 прочитания

Гарантирането на сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е от ключово значение за региона на Западните Балкани и неговата европейска перспектива, подчерта Румен Радев в Сараево.

Отличният политически диалог между България и Босна и Херцеговина следва да стимулира двустранния търговски и икономически обмен. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович на съвместна пресконференция в Сараево днес. Двамата бяха единодушни, че доверието в двустранните отношения има солидна основа след като страната ни е първата, признала независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 г.

Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина, което започна с тържествена церемония днес пред сградата на Председателството в Сараево. Румен Радев бе посрещнат от Денис Бечирович, след което българският президент проведе среща с двама от тримата членове на Председателството на страната – председателстващия Денис Бечирович и сръбския представител Желка Цвиянович. След срещата българският президент и Денис Бечирович ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави.

Още: Румен Радев заминава за Босна и Херцеговина

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, общите предизвикателства по отношение на сигурността, регионалната свързаност и възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество в областта на енергетиката, инфраструктурата и информационните технологии бяха във фокуса на разговорите.

Румен Радев открои свързаността като ключов фактор за развитие на отношенията между страните от региона и подчерта възможностите, които Босна и Херцеговина предлага в областта на прехода към зелена икономика и за развитието на възобновяемите енергийни източници – област, в която България също има значителен опит.

Българската индустрия в различни области има интерес да разширява производствения си капацитет и търси нови потенциални партньори, подчерта още президентът Радев. Обща бе позицията, че институциите в двете държави следва да продължат да насърчават контактите между бизнеса и в сферата на туризма за повишаване на информираността за реализацията на общи проекти и привличането на инвестиции.

Още: Радев за катастрофата на "Граф Игнатиево": Искането на оставки преди всички проверки е неетично (ВИДЕО)

„Нашите отношения в икономиката от години имат възходящо развитие, но в обмена между страните ни има и голям неизползван потенциал“, посочи Румен Радев. Затова, по думите на президента, подписването на споразумение за взаимна защита на инвестициите би било от взаимен интерес и би създало необходимите предпоставки за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество. Увеличаването на икономическия обмен, туризма и взаимните инвестиции създават перспектива и за младите хора от региона, което е изключително важно при негативните демографски тенденции в Югоизточна Европа, бе отбелязано още по време на пленарните разговори.

Гарантирането на сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина е от ключово значение за региона на Западните Балкани и неговата европейска перспектива, подчерта също така Румен Радев. Президентът заяви, че България остава твърдо ангажирана с мисията на EUFOR „Алтея“ в Босна и Херцеговина, а по време на днешната среща бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната посредством обмен между военните училища и академии на двете държави. Българският президент приветства конструктивните отношения между Босна и Херцеговина и НАТО и стъпките, които предприема страната за засилване на отбранителните си способности.

Усилията на политическото ръководство на Босна и Херцеговина по пътя на европейска интеграция са от полза не само за нейните граждани, но и за региона и самия Европейски съюз, посочи Румен Радев. Президентът добави, че в условията на влошена среда на сигурност в съседните на Европа региони, ЕС много по-силно е ангажиран с интеграцията на Западните Балкани и с политиката на разширяване като важен инструмент за консолидиране на европейското пространство. Румен Радев беше категоричен обаче, че принципът на собствените заслуги и необходимостта от реформи остават ключов фактор за подкрепата на България в процеса на разширяване на ЕС.

Още: Радев: България е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаността

Президентът Радев посочи още, че посещението му се случва в тежък за Босна и Херцеговина момент, след неотдавнашните опустошителни наводнения в страната. Държавният глава изрази съболезнования към семействата и близките на загиналите и увери, че наред с предоставената помощ за непосредствено справяне с щетите, България ще продължи да оказва активна подкрепа, включително и в рамките на общата политика на ЕС, за възстановяване на засегнатите от наводнението райони. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес