Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев пред ООН: Да подкрепим усилията за всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна

25 септември 2024, 18:50 часа • 469 прочитания

"България категорично осъжда войната в Украйна и трябва да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и международното право".

Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН българският президент Румен Радев.

„Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави“, подчерта Румен Радев.

Още: За спасение на човечеството: ООН прие "Пакт за бъдещето"

"Затова международната общност трябва да търси пътища, които водят към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено, смята българският президент.

Ситуацията в Близкия Изток

Той призова и за "незабавно прекратяване на огъня, свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

Държавният глава определи развитието на ситуацията в Ливан като „качествено ново и опасно измерение на конфликта, което увеличава риска от неговото регионално разширяване“. Затова Румен Радев призова за въздържане от употребата на сила и за проява на разум, така че на спиралата на насилие и човешко страдание да бъде сложен край. Единственият начин за постигане на устойчив мир в регион с изключително „крехка“ сигурност е чрез решението за двете държави, посочи още президентът.

"Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи усилия от страна на международната общност", заяви той.

Още: Световните лидери в ООН: Ситуацията в Близкия изток е на ръба

"Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха", посочи още президентът. По думите му явното застрашаване на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие.

България в Западните Балкани

"България е силен поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани", посочи още Румен Радев и открои като приоритети на страната ни изграждането на добросъседски отношения в региона, подобряването на свързаността, защитата на човешките права и противодействието на дискриминацията на етническа основа.

Като сериозни предизвикателства в това отношения президентът отбеляза новите случаи на говор и насаждане на омраза. „Противодействието и ограничаването на агресивната националистическа реторика в региона и фокусирането върху позитивен дневен ред на укрепване на мултиетническите общества и правата на съставляващите ги общности ще предотврати пробуждането и спомените за мрачната история на региона“, подчерта още Румен Радев.

Още: Фон дер Лайен към лидерите от Западните Балкани: Имате своето място в Европа (ВИДЕО)

Промените в климата

Радев говори и за климатичните изменения на Земята, като заяви, че страната ни "настоява за засилени действия и по-амбициозни цели в областта на климата". "Имаме нужда и от ефективно цифрово управление", подчерта Радев.

В края на своят посоча реч той говори и по една от основните теми на тазгодишното Общо събрание на ООН - Съвета за сигурност. "България продължава да се ангажира с укрепването на ефективността и отчетността на Съвета за сигурност на ООН", каза българският президент. Страната ни подкрепя "усилията за повишаване на прозрачността и отчетността в този орган, като сме съвносители на ключовата резолюция на Общото събрание на ООН относно използването на правото на вето", подчерта президентът.

Държавният глава ръководи българската делегация на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище на форума. Тя започна вчера и продължава до 30 септември.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес