Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Регионална комисия „развърза възела“ с АПИ, ред е на пленарна зала

19 април 2022, 15:08 часа • 2147 прочитания

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление „развърза възела“ с АПИ. Разглеждането на проекта на решение за решаване на проблема с извършването на ремонтите от страна на АПИ бе отлагано два пъти и отхвърлено веднъж от пленарна зала. Това бе повод за напрежение в управляващата коалиция.

Предложението, което депутатите от комисията приеха днес, е на "Продължаваме промяната", но по време на комисията бе допълнено от Снежанка Траянска от "Има такъв народ" с предложенията, за които са се разбрали коалиционните партньори. "За" гласуваха 9 депутати, "против" - 4 и "въздържали се" - 3-ма. Окончателното решение трябва да бъде взето от пленарна зала в четвъртък. 

Депутатите решиха Пътната агенция да изплати от бюджета си за настоящата година 50 % от задълженията към фирмите за ремонт на пътища и поддръжка. Друга част от предложението предвижда АПИ да  заплати 100 %  от всичките си финансови задължения, възникнали от договорните за доставка и монтаж на ограничителни системи и др. АПИ трябва да предприеме всички необходими правни и фактически действия по възлагане на нови дейности по сключените стари договори за извършване на поддържане на републикански пътища. Идеята е АПИ да сключи при необходимост допълнителни споразумения към старите договори, с които да измени крайния срок на действието им до подписване на нови. Предложението предвижда новите да бъдат сключени не по-късно от 30 септември.

По време на дебата Елена Гунчева от „Възраждане“ коментира, че с предложенията за АПИ се предлага корупционна практика. Според нея е необходима временна комисия, която да изследва договорите и да излезе със становище.

Настимир Ананиев от ПП обърна внимание, че може би е имало корупционна практика, когато този "възел е заплетен". „В момента ние имаме отговорност да намерим решение. Решението, което трябва да се намери, трябва да дава няколко възможности. Първо да отпуши пътната поддръжка. В момента няма такава“, каза Ананиев. Той обясни, че с предложението на ПП се дава възможност за последващ контрол.

Опозицията в лицето на Николай Нанков от ГЕРБ – СДС обърна внимание, че политиканстването по темата е опасно. „Подобен тип решения няма да реши нищо“, каза още той. И допълни, че след по-малко от две седмици част от пътищата остават без поддръжка, а след няколко месеца и цялата пътна инфраструктура в страната. Той разкритикува правителството, както и последните два служебни кабинета на Стефан Янев, които според него освен да "изчегъртват" не са направили нищо друго и не са обявили нито една обществена поръчка.

Халил Летифов от ДПС определи дебата като интересен. Според него предложенията за решаване на казуса не трябва да са в парламента. Той отново се учуди защо има две предложения. (бел. ред. предложение на ПП и на ИТН). Той попита и как се е стигнало дотук?

Манол Генов от "БСП за България" пък каза, че не е чул разумно решение на този казус. "Ако се направи една щателна проверка на тези възлагания в миналото, ще има цени на възлагане много по-високи, отколкото сегашните цени“, коментира народният представител. 

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов подчерта, че има голяма разлика между предишните и сегашните обществени поръчки. „Да, самият казус е прецедент. Дано да си остане прецедент, не спорим по тази тема“, посочи той. Караджов обърна внимание, че това решение може да стабилизира отношенията между държавата и пътния сектор.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес