Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радомир Чолаков: Политически ГЕРБ трябваше да бъде освободен от дамгата, че пречи на реформата

04 август 2024, 09:19 часа • 1284 прочитания

Политически ГЕРБ трябваше да бъде освободен от дамгата, че пречи на реформата. Това заяви в "Денят започва в неделя" по БНТ бившият председател на конституционната комисия от 49-ото НС и депутат от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

"Идеята, че българи с двойно гражданство могат да участват в политическия живот като народни представители и министри е стара идея на колегите от "Да, България", а преди това и от "Реформаторски блок" . Има един емоционален момент и аз го усетих. Всеки от нас има роднини в чужбина. Ставаше дума за това как да ги привлечем тези хора в България. Как да им създадем усещането, че винаги са добре дошли в родината и че тук могат включително да стават и депутати и министри. И това е много силна емоция, защото всеки си представя своите роднини. За мен понеже не беше направена оценка за въздействие на конституцията ние не преценихме и продължавам да смятам, че не сме дооценили рисковете", така той коментира отказа си да подкрепи идеята за двойното гражданство за депутати.

"Във всеки случай, както се видя, измененията на конституцията бяха някаква мантра, с която 10-15 години определени хора си изучиха децата. Хайде стига вече сме изменяли конституцията, за да може някой да прави конференции и кръгли маси. Правомощията на главния прокурор вече са намалени и най-голямото желание на Венецианската комисия и на ЕК, и на всички заинтересовани беше да няма безнаказаност и безконтролност на главния прокурор. Въведен е механизмът за отчетност на главния прокурор и за разследване на главния прокурор. Стига вече с тази тема. Защо трябваше да бъде намален мандата, защо?", така Чолаков отговори на въпрос трябва ли да се върви към нов опит да бъдат да бъдат ограничени правата на главния прокурор и да бъдат направени реформите.

"Това, което се случи с изменението на конституцията, това което се случва с изменението на законодателството е истинска идейна война. Аз също подкрепих конституцията с пълното съзнание я подкрепих и ние нямаме никакво основание да се извиняваме. 10-15 години медиен терор, ако ГЕРБ не подкрепи измененията на конституцията значи ГЕРБ саботира реформата. Аз исках ГЕРБ да излезе от тази битка, да бъде изваден. Начина това да стане бе ГЕРБ да подкрепи реформата. Политически ГЕРБ трябваше да бъде освободен от дамгата, че пречи на реформата", допълни Чолаков.

ОЩЕ: Ротацията започна: ПП-ДБ пое конституционната комисия в парламента 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес