Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радомир Чолаков: Планът за възстановяване е станал сума от индивидуални желания на лобистки групи и НПО-та

25 септември 2024, 21:12 часа • 415 прочитания

Вчера в предаването бившия вицепремиер Атанас Пеканов упрекна политиците, че заради неприети, но подготвени отдавна закони, губим много пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Радомир Чолаков, който е бивш председател на правната комисия от ГЕРБ за законодателството, необходимо за усвояване на евросредствата по ПВУ, не се съгласи с него.

Още: Къде са парите от Национален фонд "Култура"? Артисти алармират за опасност от нулева година

„Планът за възстановяване и устойчиво е бил разработен още през 2020 г. от тогавашното правителство. Бил е съгласуван с Европейската комисия и абсолютно готов да бъде внесен. Поради изтичането на мандата обаче тогавашното правителство реши джентълменски да го остави на следващото правителство, което да го внесе. В този план тогава имаше ВиК системи, имаше земеделско напояване, имаше саниране. Всички тези неща бяха извадени и една година се забави плана, защото правителство на Кирил Петков и Асен Василев и като служебни премиери, и като правителство след това - решиха да го предоговарят“, коментира Радомир Чолаков, бивш председател на правната комисия от ГЕРБ за законодателството, необходимо за усвояване на евросредствата по ПВУ.

Още: ГЕРБ за трите антикорупционни закона: "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство

Според него от плана са извадени важните неща. „Той е станал някаква сума от индивидуални желания на лобистки групи или на неправителствени организации и желания на администрацията. Аз не виждам в момента в този план нещо, което е пряко насочено към хората. Какво стана с дигитализацията на училищните дневници, на рецептите и така нататък. Планът щеше да бъде 6 милиарда и 200 милиона, а беше намален на 5 милиарда и 600 милиона, тоест 600 милиона бяха загубени във времето, в което Пеканов беше служебен вицепремиер и отговаряше за европейските фондове. Тогава по искане на правителството бяха извадени 6 проекта. Между тях този за дигитализация на пощите, европейска система за управление на влаковете и система за контрол на водите“, заяви още Чолаков. Той обясни, че мотивите са били обективна невъзможност да се изпълнят.

Още: Пеканов: Може да не получим всички пари по Плана за възстановяване

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес