Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: "В Украйна ловят хора на улицата и насила ги карат на фронта". А как е в Русия?

26 юни 2024, 10:35 часа

Президентът Румен Радев за пореден път призова за започване на мирни преговори и обвини украинските власти, че злоупотребяват с мобилизацията.

Реклама

Попитан как ще коментира съобщенията от Министерството на отбраната, че България прави анализи за даване на допълнително въоръжение на Украйна, ако бъдат открити нови резерви с отпаднала необходимост, той отвърна: "Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия? Трябва да поддържаме един солиден капацитет".

Радев разкритикува Украйна за мобилизацията

"С повече или по-малко оръжие, отиваме към сходни събития. Въпросът е за липсата на хора на бойното поле – като количество, като подготовка и най-вече като мотивация. Много медии по света ясно отразяват какво се случва по улиците на Украйна. Ловят се на улиците и насила се откарват на фронта – няма как да се постигнат така успехи в тази грозна и кървава война", каза президентът пред журналисти на 26 юни, без да коментира и руската всеобща мобилизация, вкарваща в армията най-закоравели престъпници и незачитаща години, инвалидност, квалификация и т.н. Към това може да се добави доказателството, че връщайки се от фронта или отивайки там, много от тези хора извършват тежки престъпления - ето пример: Още един Чикатило е в руските редици на фронта: Серийният убиец е избивал жени в Москва.

Снимка: БГНЕС

Думите му идват в унисон с публикуван от Politico материал с обвинения на активисти от Украйна как офисът на президента Володимир Зеленски използвал мобилизацията като политическо оръжие: Обвинения: Украйна ползва мобилизацията за разправа с критици. Армия "Дронове" е в сила (ВИДЕО).

Също така твърденията на Радев идват в период, в който украинските сили наистина изпитват недостиг не само на боеприпаси, но и на личен състав на фронта. Мнозина мъже във военна възраст опитват да избягат от страната, като се натрупаха случаи на задържане по границите и на удавени хора в река Тиса: "Мисис Даутфайър": Украинец опита да избяга от страната, дегизиран като баба (ВИДЕО).

"Крайно време е да се започнат преговори за прекратяване на бойните действия и да се търсят условия за мир съгласно Устава на ООН", завърши Румен Радев, отново без да уточнява дали справедлив мир, или такъв, който подкрепя амбициите на диктатора Владимир Путин.

Припомняме, че и президентът, и служебният премиер Димитър Главчев ще представляват България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Двамата са с различни позиции за външната политика, особено що се отнася до помощта за Киев.

Още: Президентът: Най-големият страх на политиците в Скопие е да признаят думите "българин" и "българско"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес