Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев след среща с Орбан: Ако водим същия стил война, ще стигнем до тежка дилема

18 юли 2024, 17:20 часа • 2291 прочитания

Президентът Румен Радев се е срещнал с унгарския премиер Виктор Орбан в кулоарите на форума на Европейската политическа общност във Великобритания. След нея държавният глава отговаряше на въпроси на журналисти и отново се обяви за мир в Украйна.

Още: Война и мир зад кулисите: Унгарски прочит от "Орбановия Александър Дугин"

"Вярвам преди всичко, че на тази война е крайно време да бъде сложен край. Въпросът не е просто в предоставянето на оръжие и боеприпаси. Ние трябва да разберем характера на тази война. Той е, както казват американците, „boots on the ground“. Основното средство, с което се води тази война, това са хората – най-сетне трябва да го разберем. И ако продължаваме да водим същия стил война със същата интензивност, ще дойде момент, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Тогава всички ние ще се изправим пред една невероятно тежка политическа и морална дилема. От една страна, ако спрем да подкрепяме Украйна, ще компрометираме международното право и ще се съгласим със сила да бъдат отнемани територии през 21. век. Но ако продължим да подкрепяме, как ще подкрепяме – ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Колкото по-бързо се вземат необходимите решения с дипломацията като един от най-сигурните инструменти, толкова по-добре", смята Румен Радев.

Още: Първа резолюция за Украйна на новия ЕП: Последици за Унгария, Путин да си плати за разрушенията

Снимка: Kremlin.ru

Президентът продължава да не назовава конкретните условия, които ще се защитават при преговори за мир в Украйна - дали тези от формулата на президента Володимир Зеленски, подкрепена от България, или условия, доближаващи се до исканията на руския диктатор Владимир Путин. А те са абсурдни за Киев и Запада, защото изискват практическа капитулация на Украйна и пренебрегване на суверенитета ѝ.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Още: Путин: Договорът от Истанбул през 2022 г. е на масата за бъдещи преговори с Украйна (ВИДЕО)

Мисията за мир на Орбан

Той не отговори конкретно на въпроса може ли да бъде успешна "мисията за мир" на Виктор Орбан. Както знаете, унгарският лидер посети диктатора Владимир Путин в Москва, след като беше в Киев при Володимир Зеленски. После се срещна с китайския президент Си Дзинпин, а след срещата на върха на НАТО във Вашингтон пътува до Флорида за разговори с Доналд Тръмп.

Европейският съюз разкритикува остро Орбан, защото той се явява на тези срещи в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС. Позицията му обаче няма нищо общо с тази на блока, който е готов да помага на Украйна и да я подкрепя до победата.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

В политическа изолация ли е Радев?

Попитан дали се чувства изолиран сред евролидерите в Европа заради позициите си в геополитически аспект, Радев отвърна: "Ако вашите камери имаха достъп до всички тези неформални срещи, щяхте да видите, че не съм в никаква изолация. Напротив, с абсолютно приятелски отношения, с респект от политическите лидери. Защото те знаят много добре моите откровени и добре аргументирани позиции по всички важни въпроси. Аз не вземам никакви завои и затова съм наистина уважаван от тези хора".

Снимка: Радев с Еманюел Макрон, Getty Images

Президентът призна, че евентуална победа на Доналд Тръмп на американските президентски избори през ноември е била тема на разговор. "Но ние трябва да приемем реалностите и ще работим с всеки един президент, който американският народ избере", посочи Радев.

Още: Радев обяви как ще постъпи с втория мандат, атакува Пеевски за думите "слез от самолета"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес