Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев ще се води от реакциите на партиите, за да реши за втория мандат на ПП-ДБ

16 юли 2024, 11:09 часа • 1973 прочитания

"Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за втория мандат". Така президентът Румен Радев коментира идеята на "Продължаваме промяната - Демократична България" връчването на папката да бъде забавено, за да се направи опит за прокарване на антикорупционни закони в 50-ото Народно събрание.

Още: "Идва Видовден!": Коалицията иска подкрепа за седем закона, за да предложи правителство (ВИДЕО)

Реакциите на партиите ще дадат "ясен знак"

"Реакциите на другите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали има такава подкрепа и, съответно, аз да взема своето решение", каза Радев пред журналисти на 16 юли - ден след като прие ПП-ДБ за разговор на "Дондуков" 2.

Снимка: БГНЕС

Попитан дали "следващите дни" значи до края на седмицата, той отвърна: "Ще се съобразя с програмата на българския парламент. Още тези дни ще стане ясно и аз ще взема своето решение. Знаете, че аз винаги съм се водил от Конституцията, така ще постъпя и сега", посочи президентът, без да дава допълнителни подробности.

Още: Денков изброи условията да има правителство на ПП-ДБ

Какви са реакциите на партиите?

"Продължаваме промяната - Демократична България" поиска от президента да забави връчването на втория мандат с три месеца. Причината - коалицията иска да предложи за гласуване в Народното събрание антикорупционна декларация със 7 законодателни мерки, с която да задвижи парламента и да потърси мнозинство.

Още: Надежда Йорданова отрече да нарушават Конституцията: Няма срок за връчване на втория мандат

Първи коментар направиха от ДПС - депутатите на Делян Пеевски не подкрепят идеята на ПП-ДБ за антикорупционна декларация.

От БСП обявиха, че ще водят разговори, но предложението на коалицията не им допадна.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък заяви, че ПП-ДБ са направили "нещо извратено", с което даде да се разбере как ще подходи "Има такъв народ" към антикорупционната декларация.

Днес, 16 юли, от ГЕРБ обявиха, че ще разговарят с ПП-ДБ, но няма да подкрепят тяхно правителство.

Още: Законосъобразно ли е удължаването на срока за консултациите при президента: Говорят експертите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес