Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев с вето върху закон, позволяващ застрояване на земеделски земи

02 февруари 2018, 12:05 часа • 1928 прочитания

Президентът Румен Радев наложи вето върху де факто изменения в Закона за посевния и посадъчния материал, заради които стават факт промени в Закона за опазване на земеделските земи, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Припомняме, че в края на януари депутатите приеха промени, според които земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната земеделска комисия. Това се случи без дебати при приемане на второ четене на промени в Закона за посевния и посадъчния материал.

Радев обаче не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.

Според него тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Според президента Радев промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. 

"Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение", допълва президентът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес