Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев подписа спорния закон срещу ЛГБТ пропагандата

15 август 2024, 15:27 часа • 6138 прочитания

Президентът Румен Радев не е наложил вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, свързани със забраната на пропагандата и популяризирането на "нетрадиционна сексуална ориентация" в българските училища.

Това се случва въпреки въпреки призивите от Съвета на Европа и граждански активисти.

От съдържанието от броя на "Държавен вестник", който ще излезе в петък, 16 август, се вижда, че предстои обнародването на промените, инициирани от "Възраждане" и минали с помощта на ГЕРБ. Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Припомняме, че неправителствени организации внесоха по-рано тази седмица в президентството искане държавният глава да наложи вето. Стана ясно, че до момента в подкрепа на инициативата има събрани над 7000 подписа, които също бяха предадени в президентската институция заедно с искането за вето.

Така приет законът противоречи на Конституцията и на поредица от международни договори, по които България е страна, коментираха вносители на искането за ветото. Известени са и европейските институции. И чакат с нетърпение края на 50-ото Народно събрание с аргумента, че редица от депутатите правят популистка предизборна кампания. Още: "Нищо ужасно не е станало": Николай Облаков от "Консерваторъ" за спорния анти-ЛГБТИ закон (ВИДЕО)

В резултат на законодателните промени тази вечер ще има проест и контрапротест пред президентството. Мотото на едната проява, която ще започне в 18:30 часа, е "Вето на закона на омразата".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес