Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев пита ПП-ДБ за третия мандат, те искат да знаят застрашен ли е животът на Борисов

24 юни 2024, 14:23 часа

От ПП-ДБ поискаха да получат информация дали е застрашен животът на Бойко Борисов. Питането си те отправиха по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Реклама

Сигурността на Бойко Борисов

Въпросът повдигна лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Повод за това са по думите му снимки на снайперисти, които се намират на оградата на двора на лидера на ГЕРБ. 

"Това притеснява страшно много хора. Залят съм от телефонни обаждания и то от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока заплаха към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата", каза Атанасов.

Държавният глава му отговори, че по принцип има информация, когато има по-голям риск в средата за сигурност. "Мисля, че конкретика специално, когато се касае за заплаха на физическо лице, не бива да става публична информация. Ще говоря със службите за сигурност да изискам конкретно такава информация", обеща президентът. 

Радев пита ПП-ДБ искат ли третия мандат

Президентът попита ПП-ДБ дали искат третия мандат. "Избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Означава ли, че вие не можете да се ангажирате с реализация на трети мандат. Казвам го неслучайно, защото се множат партиите, които вече имат желание за третия мандат", коментира Радев.

От своя страна председателят на парламентарната група на ПП-ДБ акад. Николай Денков подчерта, че ще бъдат опозиция в 50-ия парламент. 

"Ако нещо стана ясно през последните три години, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи 6 пъти мандати, това е 7-мият, който ще получи сега, и нито един път не успя да направи правителство. За разлика от тях ние успяхме на два пъти да направим", каза Денков. 

Той посочи, че цената, която от ПП-ДБ плащат, е сравнително голяма. "Смятаме, че с отредения ни вот от избирателите, изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политкиките, които са важни за нас. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила", добави още Денков. 

От своя страна Кирил Петков отбеляза, че ПП-ДБ е млада коалиция, но обаче знаят колко е трудно да се състави правителство. 

"Избирателите този път ясно ни дадоха позицията на опозиция. Това, което се надявам, колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за седми път да имат мандат. Последните три години те 6 пъти не успяха да съставят правителство. Сега се надявам, че няма да разочароват отново избирателите си", добави още Петков. ОЩЕ: ДПС поряза ИТН: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

Консултациите при държавния глава се обуславят от Конституцията, като те предшестват връчването на проучвателните мандати. Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, тъй като тя е първа политическа сила. Ако те не успеят да направят правителство, се преминава към втория мандат, който ще отиде в ръцете на ДПС. Третият мандат обаче се връчва на политическа сила по преценка на президента, като към момента най-много за него настояват от ИТН. ОЩЕ: Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес