Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев одобри втория кабинет "Главчев": Кой е вътрешен министър?

26 август 2024, 10:05 часа • 6927 прочитания

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи своя проектокабинет на "Дондуков" 2, а президентът Румен Радев го одобри. 

Припомняме, че президентът номинира Главчев за втори мандат след като проектокабинетът на Горица Грънчарова - Кожарева удари на камък, тъй като Радев отказа да подпише указа заради вътрешния министър Калин Стоянов.  

Промените в министерските кресла

Главчев предлага Атанас Илков за вътрешен министър на мястото на Калин Стоянов. Илков е известен като ръководител на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и беше едно от главните лица, когато Бойко Рашков в качеството си на редовен МВР министър отвори пред обществото аферата АМ "Хемус". През 2014 година Илков беше уволнен от поста на ръководител на "Криминална полиция" заради акцията "Лясковец" и смъртта на баретата Емил Шарков. ОЩЕ:Главчев сменя Калин Стоянов, избира между трима за вътрешен министър?

Този път Главчев няма да бъде едновременно външен министър и премиер. Той предлага за дипломат № 1 Иван Кондов. Промени има в Министерство на транспорта, където министър вместо Георги Гвоздейков ще бъде Красимира Стоянова, както и в Министерство на земеделието, където министър на мястото на Кирил Вътев ще бъде Георги Тахов

При връщането на мандата Главчев призна, че промените са обсъдени с президента Радев. 

Кабинетът "Главчев" 2 трябва да бъде второто служебно правителство след конституционните промени, които ограничиха правомощията на президента по отношение на служебните кабинети. ОЩЕ: "Дано не стигаме до това положение": Какво ще стане, ако Радев отново да не одобри служебния кабинет?

Радев ще подпише указа

От своя страна държавният глава обяви, че ще издаде указа още утре сутринта, като очаква то да положи клетва пред Народното събрание. "Благодаря, че се вслушахте в призивите и очакванията на обществото за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранциите за провеждане на честни и свободни избори", заяви Радев.

Той обърна внимание на Главчев, че правителството му ще трябва да положи значителни усилия за решаване на проблемите на хората и гарантиране на нормалното функицониране на държавата и задълбочаване на европейската ни интеграция. 

"Желая ви успех", пожела президентът на Главчев. 

"Нашето правителство досега се справи с основните си задачи, най-основната е организиране на честни избори. Не видяхме противно твърдение и това е доказателство, че сме се справили с тази задача. Винаги може по-добре и към това ще се стремим", добави Главчев. Той обясни, че в тази посока са и предложените промени в състава на правителството. 

Пълният списък на проектокабинета "Главчев" 2

Министър-председател - Димитър Главчев

Министър на финансите  и заместник министър-председател - Людмила Петкова 

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на вътрешните работи - Атанас Илков

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на здравеопазването - Галя Кондева

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на транспорта и съобщенията - Красимира Стоянова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на туризма - Евтим Милошев

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес