Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев очаква отговор от страна на „Хизбула“ под формата на терористични атаки (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 11:41 часа • 576 прочитания

Ескалацията на конфликта в Близкия изток има опасност да застраши мира в целия регион. Призовах и от трибуната на ООН за сдържаност, разум и е време спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре. Това  заяви президентът Румен Радев. 

"Оценката на риска за нас е вероятността от повишаване на миграционния натиск към България", посочи той.

ОЩЕ: "Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

Държавният глава обясни, че има огромна разлика във военния потенциал на "Хизбула", като въоръжение и организация, срещу една от най-високотехнологичните армии в света. "Като резултат може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки. Това е и нещото, за което полагаме изключително внимавие", каза той.

ОЩЕ: Иран: Нито едно израелско престъпление няма да остане без отговор

За отвлечените български моряци

Радев заяви, че от ден първи се работи по отвличането на нашите сънародници от екипажа на "Galaxy Leader". "Усилията там никога не са спирали, продължават и се водят на всички нива", каза той.

ОЩЕ: Радев изкушава Иран с икономически облаги, ако ни помогне да освободим моряците от "Galaxy Leader"

Държавният глава поясни, че по случая работят и службите, съответните нива на министерствата, включително на най-високо ниво. „Говоря с държавни правителствени ръководители на държавите от региона за оказване на помощ и съдействие", каза още Радев. 

„Това, което се случва в Йемен, допълнително усложнява и не е благоприятна ситуация, но въпреки това продължаваме да държим каналите за комуникация отворени и да се полагат усилия за тяхното освобождаване", категоричен бе Радев. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес