Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев обвини управляващите, че искат да назначат свой човек за главен прокурор

20 юни 2023, 11:27 часа • 5888 прочитания

Президентът Румен Радев обвини управляващите партиите в парламента, че искат да назначат свой човек на поста главен прокурор. 

"Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", каза той пред журналисти при откриването на посветен на зеления преход форум в София.

Припомняме, че на 15 юни държавният глава Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Дотук се стигна, след като на 12 юни ВСС реши да освободи предсрочно от длъжност Гешев по предложение, направено от четирима членове на прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. В подкрепа на решението на гласуваха 16 членове на съвета, четирима бяха "против". По-рано днес стана ясно, че указът вече е обнародван. Така Иван Гешев стана първият главен прокурор в България, освободен от поста. 

По повод избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор Радев каза, че фигурата "временно изпълняващ" е изключително удобна за задкулисието и че "трябва да се внимава".

Според президента който предлага цялостното премахване на фигурата главен прокурор, трябва ясно да заяви с какво точно ще го замени и как ще функционира съдебната система. 

Според Радев за Сарафов преди всичко трябва да се съди по отношението му към поисканите депутатски имунитети, както и към "делата на трупчета" по разследванията за корупцията по високите етажи на властта.  "Той трябва бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически сили да се изперат взаимно", каза още държавният глава, намеквайки за ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". "Това е пералня": Депутатите създадоха комисия за имунитетите на Борисов и Петков (ВИДЕО)

На въпрос за заявката на Иван Гешев, че ще влезе в политиката, Радев отговори, че всеки свободен български гражданин има право на това. Все пак Радев подчерта, че ако Гешев се беше занимавал с това, което сега се опитва да свърши за три седмици, щеше да влезе в политиката с по-голям капитал.

Румен Радев повтори старата си теза, че, че България не трябва да праща военна помощ на Украйна. По думите му това изтощава българската икономика и социални системи. "Много ваши колеги подеха една манипулация, че проявявам двуличие - че говоря едно в Брюксел и друго в България. Сега всичко си дойде на място", каза той и добави, че ако правителството вземе това решение, би било грешка.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес