Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев обяви как ще постъпи с втория мандат, атакува Пеевски за думите "слез от самолета"

18 юли 2024, 16:56 часа • 6202 прочитания

"Вече ясно заявих, че в никакъв случай няма да бавя процеса" с мандатите. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти във Великобритания, където е на посещение за участие в срещата на Европейската политическа общност.

"Ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания, а тя не може да се случи през август. Така че още утре, връщайки се в България, аз ще обявя моето решение кога ще връча мандата", каза държавният глава на 18 юли.

Още: ПП-ДБ връща неизпълнен втория мандат

Сагата с втория мандат

ПП-ДБ обяви днес, че ще върне неизпълнен втория мандат на Радев веднага щом го получи. Причината - коалицията не успя да събере достатъчно парламентарна подкрепа за предложената антикорупционна декларация със 7 закона. Тя бе обвързана от ПП-ДБ с преговори за правителство с втория мандат.

Снимка: БГНЕС

Радев отказа да посочи коя ще е парламентарната формация, на която ще даде третата папка за съставяне на редовен кабинет.

Още: ПП-ДБ поиска време от президента, преди да връчи втория мандат

Контра на Делян Пеевски

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски разкритикува президента, че вместо да обяви как ще действа с мандатите, лети над София. ""От въздуха не мога да реша какво да правя". Ами да вземе да кацне този човек и да вземе да даде втория мандат", заяви санкционираният по закона "Магнитски" политик, след като Радев извърши демонстративен полет с учебно-тренировъчен самолет.

Още: Пеевски сравни Радев с мажоретка: Да вземе да кацне и да даде втория мандат

"Инсталирането на тежко компрометирани фигури като г-н Пеевски и възможността те да си присвояват безпрепятствено правото да се определят за евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно, да се превръщат в морални стожери, показва, че нашата политическа система е тежко заболяла. И начинът да я възстановим, е чрез радикална хирургия. Скалпелът е в ръцете на българските избиратели, когато дойдат избори", каза Радев.

На въпрос минава ли "скалпелът" през президентска република, той отвърна: "Никога не съм си позволявал лукса да обсъждам формата на държавно управление". Други партии говорят за това, каза Радев. Други партии "истеризират" и въпроса за политически проект на президента - "може би от страх", бяха думите му.

Още: Наталия Киселова за антикорупционното мнозинство: ПП-ДБ могат да влязат в блато и да не успеят да излязат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес