Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев обяви кога започва консултации с партиите за съставяне на кабинет

21 юни 2024, 12:50 часа

Държавният глава Румен Радев започва в президентската институция консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание от 24 юни, понеделник.

Реклама

Графикът

От 9.00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Не са обявени часове за останалите парламентарно представени партии - "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Те ще се явят на "Дондуков 2" на следващия ден, 25 юни - вторник.

Още: Нов спор между партиите: Кой да представлява България на срещата на върха в НАТО? (ВИДЕО)

Резултатите от изборите и възможните варианти

Припомняме, че на предсрочните парламентарни избори ГЕРБ-СДС стана първа сила с 24,71% подкрепа. На второ място се нареди ДПС със 17,06%, а ПП-ДБ изпревари с малко "Възраждане" за третото - 14,33% срещу 13,78%.

Снимка: БГНЕС

БСП събра 7,06 на сто подкрепа от гласоподавателите, "Има такъв народ" - 5,96%, а сензацията "Величие" влезе в Народното събрание с 4,65% подкрепа.

Още: За да има кабинет с третия мандат: Слави Трифонов обясни защо ИТН подкрепи Рая Назарян

От ГЕРБ обявиха, че искат правителство на "споделената отговорност". Проведоха разговори с ДПС и ИТН, като другите формации им отказаха. От "Има такъв народ" се обявиха за експертен кабинет и казаха, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, а ще чакат да получат папката с третия от Румен Радев. Позицията на ПП-ДБ е, че коалицията ще е твърда опозиция.

Още: Бойко Борисов: Управление на Борисов и Пеевски е "кауза пердута" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес