Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Настоящият ВСС не може да отговори на обществените очаквания

13 октомври 2024, 19:23 часа • 566 прочитания

"Настоящият ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания след всичко, което натвори. Нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този главен прокурор", каза президентът Румен Радев пред журналисти, който участва в събитие на Националното сдружение на общините на Република България. 

По думите му обществените очаквания към новия главен прокурор да възстанови чувството за справедливост, са огромни. "В тази важна мисия той следва да се ползва с високо обществено доверие. Това изисква легитимност на неговия избор", смята държавният глава. 

Според него със самата процедура, както я започната и смятат да я продължават с един кандидат - кадровиците на съдебната власт гарантират не друго, а излаганего й на риск.

"Всъщност едно е сигурно, че те постигнаха едно нещо - отново да създадат напрежение не само в професионалните среди, а в цялото общество и по този начин да нанесат сериозен пореден удар върху тази система", добави още президентът. ОЩЕ: Проф. Близнашки за избора на главен прокурор: Исус Христос да слезе на земята и срещу него ще скочат

Задължението на депутатите

Президентът отбеляза, че настоящите и бъдещите народните представители трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание и възможности, а е тяхно конституционно задължение

"Нека като обеца на ухото да виси споменът за сглобката, която вместо да изпълнява Конституцияга, реши да я променя и днес ние берем отровните плодове от това посегателство", заяви президентът.

Преговорите с РСМ приключиха

Радев коментира и изявлението на македонския премиер Християн Мицкоски, че е готов да води преговори с него за двустранните отношения.

Президентът обърна внимание, че е изключително важно да правим разлика между диалог и преговори. "Преговорите между България и РСМ приключиха през юли 2022 г., когато двете страни подписахме двустранният протокол по Договора за добросъседство и сътрудничество между нашите страни. Ако говорим за диалог, той следва да се води основно между Северна Македония и ЕК", добави държавният глава. ОЩЕ: Мицкоски: Водя срещу Борисов и Радев с 14:0

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес