Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев изкушава Иран с икономически облаги, ако ни помогне да освободим моряците от "Galaxy Leader"

26 септември 2024, 09:05 часа • 938 прочитания

Молба за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба „Galaxy Leader“, задържан край бреговете на Йемен, отправи президентът Румен Радев към своя ирански колега Масуд Пезешкиан. Двамата се срещнаха в Ню Йорк в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

ОЩЕ: Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

„България има интерес да развива двустранното си партньорство с Иран в икономиката, търговията, енергетиката и транспорта“, заяви Радев.

Държавният глава отбеляза и ползотворното партньорство между двете страни в близкото минало и призова за общи усилия за тяхното възстановяване и развитие.

Радев постави въпроса и за оказване на съдействие от страна на Иран за освобождаването на всички заложници на „Хамас“, пленени при нападението на 7 октомври 2023 г.

ОЩЕ: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

От своя страна президентът Пезешкиан сподели тази оценка и подчерта, че двустранното сътрудничество на Иран и България се гради на опита на 125-годишните двустранни отношения.

Припомняме, че Иран е сред най-ярките съюзници на Русия във войната с Украйна, като доставя дронове и ракети. Иран и Русия официално отричат да е имало доставка на балистични ракети за Москва, но ирански депутат вече призна, че такава пратка е станала факт.

ОЩЕ: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран

Среща с Гутереш

Румен Радев се срещна и с генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Държавният глава се надява Съветът за сигурност на ООН да се превърне в ефективен инструмент, който своевременно да предотвратява военни конфликти и кризи.

Радев е притеснен от протичащите в момента военни действия в близост до границите на Европа, в резултат на които се засилват миграционните потоци, увеличава се рискът от радикализация и терористични действия.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес