Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Формирането на бойни групи е важна стъпка за мерките на усилена бдителност

17 октомври 2022, 17:13 часа • 1684 прочитания

Формирането на бойни групи е важна стъпка за мерките на усилена бдителност. Това каза държавният глава Румен Радев по време на церемонията в учебен полигон "Ново село", в която Италия пое ролята на Рамкова държава на бойната група в България. 

"Днешната церемония по поемането на ролята на рамкова държава от Италия за бойната група за територията на България е важен етап от изграждането на адекватните отбранителни способности в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна", каза държавният глава. 

По думите му това е още един пример, че силата на Алианса, е в нашето единство и солидарност. 

"Само преди три месеца Алиансът прие своя нова стратегическа концепция, която определя заплахите и рисковете пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия, че държавите членки, граничещи с конфликта, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност", коментира държавният глава. 

"Днес Алиансът се обръща към своята мисия да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка отделна държава", посочи Радев. 

"Формирането на бойни групи на територията на България и другите страни членки от Източна Европа, е важна стъпка за превеждане на мерките за усилена бдителност и показва нашата решимост и обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член", каза президентът. 

Радев изрази признателността към италианската страна, която активно се е включила със сили и средства в укрепване на нашия отбранителен потенциал. Той благодари и на всички държави, които са се отзовали със свои формирования в укрепване на нашата сигурност. 

От своя страна министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини каза, че страната му отчита своята отговорност като член на международната общност в това да опазва човешките права на всички държави и народи по света.

"Това са ценности, които Италия застъпва. Те са скрепени в нашата Конституция и са ценности, които международните организации, в които членуваме, също застъпват", каза той. По думите му създаването на мисията на НАТО в България и инициативите, с които участват в други държави, е един необходим и неизбежен отговор на заплахите към сигурността, които се се породили от агресията на Русия спрямо Украйна. 

Стана ясно, че Италия ще продължи да работи за защитата на мира и свободата. 

Върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи също каза няколко думи:

"Днес е исторически ден, защото днес за първи път сме свидетели на предаването на отговорността по командването на бойната група от една съюзническа държава на друга. Това е едновременно един обикновен ден и един ден, изпълнен със сила".

По думите му актът по предаване на отговорността от една държава на друга, е обикновен, но същевременно този ден е изпълнен със сила, защото сме свидетели на същността на Алианса.

„В нашият Алианс, когато една страна съюзник, е изправена пред заплаха, всички останали се организират, за да й окажат помощ. Точно това направихте вие. Всички държави, представени тук: Гърция, Черна гора, Република Северна Македония, САЩ, Албания, Турция и особено Италия – вие дойдохте тук, за да помогнете на България. Бързината, с която реагирахте, размерът на вашия принос, са символ на устойчивостта и силата, на готовността, на решимостта на Алианса“, каза още генерал Каволи.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес