Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промените в ЦИК са рисков ход, смята Данаил Кирилов

06 февруари 2019, 20:07 часа • 1544 прочитания

Исканията на БСП за промени в състава на Централната избирателна комисия целят прехвърлянето на топката в полето на президента. Това заяви председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов пред БНТ.

Според действащото законодателство Народното събрание избира само председателя, заместник-председателя и секретаря на ЦИК, а всички останали членове се назначават от президента.

"Въпросът е защо БСП подрива собствените си хора в организация, в която определено има мнозинство. Или е загубила доверие в тях, или преминава към партизанска война, за да саботира изборния процес и старта на този саботаж е да се постави проблемът с мандата на ЦИК", каза още Кирилов.

Той обаче предупреди, че ходът е рискован, тъй като процедурата е сложна и дълга и създава опасност Комисията да остане недоокомплектована преди изборите.

Председателят на правната комисия изтъкна, че настоящото разпределение на членовете между ГЕРБ и БСП създава паритет. Но БСП има предимство, тъй като един от представителите на ГЕРБ се е оттеглил преди 2 г. и мястото му е незаето.

Кирилов коментира и промените в Изборния кодекс като отхвърли обвиненията на опозицията, че с тях се отнемат права на избирателните комисии и застъпниците и наблюдателите на изборите. Председателят на правната комисия посочи, че поправките следват препоръките на Венецианската комисия и доклада на ЦИК и целят облекчаване на изборния процес.

Данаил Кирилов съобщи, че комисията е приключила с гласуването на поправките в Наказателния кодекс за домашното насилие и те са включени в дневния ред на Народното събрание за утре.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес