Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата проверява черния списък с учители на "Възраждане", надигна се мощна вълна от реакции

22 август 2024, 17:33 часа • 5054 прочитания

"Уважаеми български граждани, които цените свободата и подкрепяте българските учители, бих искала да ви уведомя, че Окръжна прокуратура - Варна е образувала прокурорска преписка за фашистките изстъпления на ПП "Възраждане".

Това съобщи във Facebook Стела Николова, варненски народен представител от "Демократична България".

Още: Европейската комисия поиска официални обяснения от България за хомофобския ЛГБТИ-закон

От ПП "Възраждане" пуснаха черен списък с учители, подписали се против закона, забраняващ ЛГБТИ пропагандата в училище. Във Facebook страницата на варненската организация на "Възраждане" се появи списък с 26 учители от варненски училища. Според проруската формация те са участвали в подписката срещу приемането на новия закон. Лидерът на партията Костадин Костадинов поиска стотиците учители (те са около 460 във Варна), подкрепили петицията, да бъдат разследвани от прокуратурата, защото отказвали "да спазват закона".

Политическите реакции

От МОН излязоха с позиция, в която заявяват, че "както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище". "В системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители", гласи изявлението на ведомството.

Кметът на Варна от ПП-ДБ Благомир Коцев защити преподавателите в града. „Това е специалното ми обръщение за учителите на Варна: Не се страхувайте! С вас съм. Общината също. Никой да не си и помисля да ви заплашва!“, написа той във Facebook.

„Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас“, призова Коцев и добави: „Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите“.

Снимка: iStock

Още: Пропуските в училищния закон срещу пропагандата и противоконституционен ли е: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков нарече публикуваните от "Възраждане" имена "списък на омразата". "Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент!", добави той.

"Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия – от това ще пострадат децата ни", заяви бившият премиер и бивш министър на образованието Николай Денков. „„Възраждане“ си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите „паразити“, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Тези учители са против закона за пропагандата в училище, който в сегашния си вид оставя широко поле за нарушаване на човешки права и задълбочава страховете на родителите заради ширещата се дезинформация по темата“, пише акад. Денков.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че "политици да насъскват родители срещу учители, е недопустимо". От "Да, България" излязоха с позиция, че ще използват всички законови средства, за да се противопоставят на репресии срещу преподаватели: "Да, България" се закани на "Възраждане" за черните списъци с учители.

От ГЕРБ също разкритикуваха „черните списъци“ на „Възраждане“. Бившият зам.-външен министър Георг Георгиев написа: "Аз, като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, и още няколко мои колеги не дадохме своя глас в подкрепа на легислатурата, която твърдя, че без всякакво основание лишава група от обществото ни от базови човешки права. И ако това не е достатъчно, то сега тези поправки продължават да бъдат оправдание за допълнителна радикализация и преследване на абсолютно основателно несъгласни с тези промени. Отново ще повторя - не какви да е, а български учители!".

Бившият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви за "недопустимо" и "грозно" да се правят списъци с "достойни български учители", които да бъдат заплашвани заради гражданската си позиция. Той добави, че това е "кръчмарска пропаганда" на "Възраждане", която няма място в българското училище.

Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че ще предостави правна помощ на хора в системата на предучилищното и училищното образование, засегнати от измененията в спорния закон.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес