Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми и очаквания на старта на летния сезон: Говори Евтим Милошев

18 май 2024, 10:35 часа

Има оптимистично начало на летния туристически сезон, но  остава проблемът с кадрите. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на bTV. Вчера министър Милошев участва в официалното откриване на летния туристически сезон пред портите на Стария град в Несебър.

Реклама

ОЩЕ: Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

"Това беше едно символично откриване, защото сезонът започна още в началото на май. Тази година се събраха 1 май, Великден, Гергьовден. Това беше един страхотен старт за летния туристически сезон. По неофициални данни около 800 000 туристически записвания имаше само за този период, което е едно оптимистично начало", посочи министърът.

Проблеми и цени на чадърите

Той подчерта, че има глобални събития, които са променили туристическия поток в региона, което се е отразило и на България.

"Българският турист остава водещ по Черноморието. Водещата страна е Румъния, след нея са Полша, Германия, Чехия, Израел. Ще видим как конфликтът в Близкия изток ще се отрази на туристическия поток. Това е географията на посещенията на туристите от другите страни", обясни Милошев.

ОЩЕ: На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

По повод на цените по Черноморието той коментира, че това е търговска политика на бизнеса, която не подлежи на регулация.

По думите му остава проблемът с липсата на кадри в сферата на туризма, а допълнително затруднение е и забавянето на издаването на работни визи, когато се наемат работници от трети страни. Освен това липсват кадри при медицинските лица и водните спасители.

Министърът съобщи още, че по Черноморието има 23 сини флага за чисти плажове. ОЩЕ: Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес