Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът: Най-големият страх на политиците в Скопие е да признаят думите "българин" и "българско"

26 юни 2024, 10:23 часа

Президентът Румен Радев призова и българското правителство, и европейските институции да предприемат "конкретни действия" за отстояване на европейските принципи в преговорния процес със Северна Македония.

Реклама

Той атакува новото правителство на югозападната ни съседка, водено от Християн Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ, заради антибългарската му реторика и заради искането за предоговаряне на споразуменията с България.

Още: Мицкоски чака правителство в България, иска промяна на Преговорната рамка

"Маските паднаха"

"Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г. аз преместих, като представител на България в Съвета на ЕС, фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език, и към защитата на правата на българите в РСМ", каза Радев на 26 юни пред журналисти и посочи идеята за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония като "важно задължително, предварително условие за започване на еврочленство".

Снимка: БГНЕС

"Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки", заяви Радев.

Още: "Предоговаряне означава отдалечаване от ЕС": МВнР реагира на атаката на новия северномакедонски премиер

"Затова очаквам незабавни, конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи в процеса на разширяване, необратимост и устойчивост относно принципите за демокрация и спазване на човешките права. И ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза държавният глава.

Още: ВМРО иска замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес