Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът към медиите: Вие кого ще ми посочите за министър-председател?

31 юли 2024, 14:18 часа • 1259 прочитания

Президентът Румен Радев за първи път коментира и изрази недоволство от решението на Конституционния съд, което отхвърли т.нар. съдебна реформа, но остави поправките в Конституцията, които орязват правата му по назначаване на служебно правителство.

Според държавния глава тези поправки в основния закон предизвикват изкривяване във важни институции като БНБ и омбудсман, имайки предвид късата листа, от която Радев може да избира служебен премиер.

"За съжаление, моите правомощия вече са изключително ограничени. Отговорност за промените и назначенията вече имат хората, които промениха Конституцията, защото списъкът става все по-малък и възможностите за избори на практика ги няма. Вие кого ще ми посочите за министър-председател?", попита медиите Радев. Той изтъкна, че ако зависеше от него, някои от сегашните министри нямаше да са такива.

Още: Рая Назарян няма амбиции да става служебен премиер, не вижда повод за преврат срещу себе си (ВИДЕО)

Президентът отбеляза, че ако се обърне внимание на „злополучния ремонт на Конституцията” и последвалите решения на Конституционния съд ще се види, че те водят до парадоксални резултати.

"Нямаме съдебна реформа, но имаме управление без никаква политическа отговорност в момента. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да са народни представители. Тоест могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да вземат важни решения относно националната сигурност", посочи Радев.

Оценката на президента за "този експеримент с Шестата поправка в основния закон" е, че той не само не е постигнал целта за заявената реформа, но и "съществено е разклатил конституционните устои на държавата".

Още: "Ако третият мандат беше човек, щеше да помоли да не го закачаме": Анализ на политолога Ивайло Илиев (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес