Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Превратът не успя: Рая Назарян остава председател на парламента (ОБЗОР)

07 август 2024, 17:30 часа • 6269 прочитания

След седмица на совалки, тайни разговори и неясни срещи между парламентарните групи, не бе постигната окончателна договорка за свалянето на депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян от поста на председател на парламента.

Макар темата да бе обвита в неяснота в последните дни, то днес официално бе потвърдено, че политически разговори и срещи по темата е имало, за каквито потвърждаваха и източници на Actualno.com.

"Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние решихме, че единственият начин реално, дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", с модела на задкулисието, е с доверието на българските граждани. Всички други технически варианти, всякакви други процедурни варианти, те във времето не са устойчиви", каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Именно коалицията бе основен иницатор и двигател на срещите, като по непотвърдена информация се е стигнало и до напрежение между ПП и ДБ заради идеята. Отново по непотвърдена информация причина за решението на ПП-ДБ да не довършат докрай преврата е необходимостта да се работи с "Възраждане" и рискът да бъдат минирани окончателно възможностите за разговори с ГЕРБ в следващия парламент. За свалянето на Рая Назарян от поста следваше да се сформира мнозинство между ПП-ДБ, БСП, ИТН, "Възраждане" и ДПС-Доган.

Още: Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: "ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите"

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че във вторник се появи непотвърдена информация, че в ПП-ДБ се обсъжда бързото сваляне на Назарян от председателското място и подкрепа за Иван Иванов от БСП да я замени. В публичното пространство се появи и името на депутата от ИТН Александър Александров, който да заеме поста на пръв сред равни, а в замяна на договорката президентът Румен Радев ще може да върне своя вътрешен министър Иван Демерджиев в състава на следващия служебен кабинет. Източници на Actualno.com потвърждаваха нееднократно, че са водени редица разговори по темата със смяна на председателя на Народното събрание в последната седмица, но не се потвърди нито една от спекулациите по-горе за конкретно име. 

Преди това пък в петък се появиха информации за провела се тайна среща между ПП-ДБ, БСП, ИТН, "Възраждане" и ДПС-Доган в НДК. Според непотвърдени данни в разговорите е участвал и представител на президентската институция - спекулация, която самият Румен Радев отрече и не потвърди изобщо дали е участвал като инициатор в подобен тип разговори.

Служебен премиер и управление без ГЕРБ и Пеевски - кауза пердута?

За смяна на председателя на парламента се заговори открито още миналата седмица, когато бившият съпредседател на ПП-ДБ и лидер на "Да, България" Христо Иванов предложи тактическо партньорство между партиите с цел осигуряване на анти-ГЕРБ и анти-Пеевски мнозинство, което да премахне влиянието им върху служебния кабинет посредством смяната на премиера и вътрешния министър. Според Конституцията, Радев вече има ограничен избор - припомнете си: Христо Иванов с план да се помогне на Румен Радев да не избира пак кабинет "Главчев".

Още: Три симптома от народопсихиатрията. Или как да гласуваме така, че да не го правим през 6 месеца

Снимка: БГНЕС

Именно с тази идея започнаха и совалките между парламентарните групи относно възможността за смяна на част от възможностите за избор от списъка с потенциални премиери и/или с промяна на длъжностите, от които да бъде избират. Стигна се дори до предложение за избиране на нови зам-шефове на Сметната палата от парламента, с което да се увеличат възможностите за избор на президента. Заговори се и за скоростно избиране на нов омбудсман и заместник-омбудсман, но и за двете процедури ще са нужни поне три седмици - време, с което парламентът и президентът не разполагат преди да бъдат насрочени новите предсрочни парламентарни избори. От своя страна те могат да бъдат на 13, 20 или 27 октомври, което означава, че съответно на 13, 20 или 27 август президентът ще трябва да издаде указите за назначаване на нов служебен премиер и министри, както и конкретната дата за провеждане на изборите (бел.ред. според Изборния кодекс за тях са нужни точно 60 дни за подготовка и провеждане).

Още: Борисов: Не ги съветвам да сменят Рая Назарян, защото ще има един много разсърден ГЕРБ (ВИДЕО)

Припомняме, че в "Студио Actualno" бившият пиар на ПП Диана Дамянова каза на 5 август следното: "В мен нараства безпокойството, че в следващите 12 дни ще се върви по пътя, начертан от Христо Иванов, за създаване на тактическа коалиция между всички без ГЕРБ и Пеевски, с цел да може да бъде разширен списъкът, от който Радев да си избира премиер - тоест да бъде свалена Рая Назарян и вместо нея да бъде издигнат друг. И честно казано, ако този друг е човек на ПП-ДБ, ще ръкопляскам. Това, че той ще бъде подкрепен от БСП, ИТН и неформално - от Радев, ще се приеме като истински успех на демократичните сили. Обаче ако тези демократични сили гласуват за човек на „Възраждане“ или на БСП (за председател на парламента), ги предупреждавам, че изборите от юни ще им се видят розово облаче. Защото демократичната общност няма да прости тактическа сглобка с "Възраждане".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес