Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преференции пренаредиха листите на ПП-ДБ, ключови лица отпадат от парламента (СНИМКИ)

11 юни 2024, 16:03 часа
Реклама

Очаквано преференциалният вот на избирателите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" пренареди листите им с депутати.

Реклама

Гласуването за определени кандидати е характерно за избирателите от тази общност, но освен това ще доведе до ключово отпадане на част от знаковите лица на коалицията.

Сред тях са Ивайло Мирчев, Настимир Ананиев, Антоанета Цонева и Атанас Славов, пише "OFFNews". Към този момент сметките на коалицията са на база разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер и размествания са възможни, ако някой от влизащите кандидати отстъпи мястото си на друг. Такива случаи не са нетипични, а за да размести листата даден кандидат трябва да е получил поне 7% от преференциалния вот.

Още: Без оставка: Атанасов иска вот на доверие от ДСБ, за да остане начело на партията

Пренаредена столица

Очаквано в трите столични района избирателите на ПП-ДБ са избрали кандидати, различни от подредбата им в листата.

В 23 МИР-София при 100% обработени протоколи в ЦИК бившият министър на електронното управление Божидар Божанов получава 7496 преференции и пренарежда листата, макар и да е на седма позиция. Нужния праг за това е 3880 гласа. Близо до тази граница е останала бившата министърка на правосъдието Надежда Йорданова с нейните 3119 преференции.

От този район ПП-ДБ вкарват седем депутати, а ето как бе първоначалната подредба:

  1. Кирил Петков;
  2. Атанас Атанасов;
  3. Вяра Тодева;
  4. Васил Стефанов;
  5. Надежда Йорданова;
  6. Венко Сабрутев;
  7. Божидар Божанов (пренарежда листата с лични преференции, но така или иначе ПП-ДБ ще получат достатъчно мандати, за да влезе в НС).

Снимка: БГНЕС

В 24 МИР-София седмият в листата на ПП-ДБ Мартин Димитров пренарежда с лични преференции и се изкачва до третото място. Само с около 70 гласа д-р Таня Андреева, която е едва тринадесета в листата, се разминава с място в новия парламент. Най-много гласове получава съпредседателят на ПП-ДБ и водач на тази листа Христо Иванов, но той вече подаде оставка и обяви, че няма да е част от 50-ото Народно събрание.

Още: "Ако трябва курбан, ето курбан": Христо Иванов подаде оставка (СНИМКИ и ВИДЕО)

От този район коалицията ще вкара 5 депутати, а ето и как бе първоначалната подредба:

  1. Христо Иванов (отказа се от мястото си в парламента);
  2. Лена Бориславова;
  3. Петър Кьосев;
  4. Йордан Терзийски (втори в листата във Велико Търново и може да влезе оттам);
  5. Стоян Михалев.
  6. Росица Пандова-Йовкова (вероятно ще влезе на мястото на Христо Иванов);
  7. Мартин Димитров (може да влезе и от 23 МИР-София);
  8. Вяра Тодева (и тя може да влезе от 23 МИР);
  9. Мирослава Петрова.

В 25 МИР-София при 100% обработени протоколи в ЦИК кандидат-депутатът на коалицията Елисавета Белобрадова успя да измести трима от листата. В листата за евровота тя бе на последно място. Вече е ясно, че Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта) стават европейски депутати. Белобрадова обаче си гарантира място в новия парламент, тъй като събира 2441 лични преференции, които са с близо 1000 повече от прага, който е 1599. Така тя измества втората в листата Кристина Петкова, третата Калина Константинова и четвъртата Венеция Ангова.

От този район ПП-ДБ вкарват четирима депутати, а ето и отново как бе първоначалната подредба:

  1. Христо Петров (отива в Европейския парламент);
  2. Кристина Петкова;
  3. Калина Константинова;
  4. Венеция Нецова-Ангова;
  5. Елисавета Белобрадова (пренарежда листата, но заради това, че Ицо Хазарта ще е в ЕП, така или иначе влиза в българския парламент).

Още: ПП-ДБ с трима евродепутати, изненадващо пренареждане на листата след преференциите

И много липси

Според "OFFNews" още ПП-ДБ няма да вземат мандати в редица знакови областни градове като Монтана (Ванина Вецина), Ловеч (Искрен Арабаджиев), Търговище (Илина Мутафчиева), Разград (Антоанета Цонева), Силистра (Богомил Петков), Добрич (Ивайло Мирчев), Ямбол (Мирослав Иванов), Кърджали (Радослав Милев), Кюстендил (Георги Стамов), Смолян (Михал Камбарев).

Все още не е ясно дали тези водачи на листи няма да успеят да влязат в НС от друга избирателна листа, в която участват. Пълният списък с избрани депутати ще стане ясен до края на седмицата.

Още: В новия ЕП: Приемат "Продължаваме промяната" в групата "Обнови Европа"

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес