Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предсмъртни гърчове и "докосване от Пеевски": Анализатори за случващото се в ДПС и БСП

03 септември 2024, 08:37 часа • 1649 прочитания

"Предсмъртни гърчове" и "Докосване от Пеевски". Така политически анализатори коментираха случващото се в ДПС и БСП в сутрешния блок на БНТ. 

Думите им бяха в контекста на предстоящите предсрочни парламентарни избори и на фона на напрежението в ЦИК заради двете фракции на ДПС, които вчера блокираха за кратко работата на избирателния орган, както и на фона на изключването на Корнелия Нинова от БСП и юридическия казус пред партията.

Случващото се в ДПС и БСП

Кристиян Шкварек нарече предсмъртни гърчове случващото се в ДПС. Според него това не касае просто на една политическа партия, която си е извървяла политическия път, а генерално преходът и неговата политическа рамка. "Това виждаме не само в ДПС, а и в БСП", добави Шкварек. 

Владимир Йончев от своя страна смята, че в цялата работа има доста инженерство. "Иначе какво стана? До каквото се докосне Делян Пеевски, то се разпада. Процесите в БСП също до известна степен са свързани с това. Сега очакваме да видим дали тези процеси ще продължат и в най-голямата партия", заяви Йончев.

Той коментира и казусите в ляво, като според него "умирането на БСП е една добра новина".

Страхил Делийски пък смята, че не от вчера българската политическа система не е в състояние да регулира социалните отношения и конфликти в българското общество. "Може би трябва да се стигне до такива състояния на разпад, за да започне да се гради нова", смята той. ОЩЕ: ДПС-Пеевски и ДПС-Доган се явяват на изборите като коалиции, ЦИК ги регистрира едновременно

Случващото се в ПП-ДБ

Владимир Йончев коментира и вероятността ПП-ДБ да се явят на изборите разделени, като според него спорът там не е особено дълбок, а е свързан с една ефективност на явяването на изборите.

"Не е малка вероятността те да се явят разделено, това вероятно ще доведе до по-голям техен общ електорат. Не е тайна, че има по-твърди фенове на "Демократична България", които не биха желали да гласуват за коалиция с "Продължаваме промяната", смята Йончев. 

Шкварек уточни, че ДБ е олицетворение на една стегната, малка, константна либерална общност, а ПП са донесли периферия. "Това нещо се променя, на всички следващи избори - тези стотици хиляди гласове, които се отлюспват са в тази периферия, която донесоха ПП", коментира анализаторът. ОЩЕ: ПП ще надгражда и укрепва коалицията си с ДБ

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес