Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предизборно депутатите отново вкараха "Марица Изток" в кампанията, задължиха МС да отчете дейността си

18 септември 2024, 10:07 часа • 529 прочитания

Със 152 гласа "за" депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Проектът на решение бе подкрепен от всички парламентарни групи и е с вносители от "Възраждане". В мотивите си от партията на Костадинов изразяват заявка кабинетът да отчете докъде са стигнали изпълненията на всички поети ангажименти относно гласуваните механизми за ранно пенсиониране на работещите в заводите, удължаването на живота на централите, промените в Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика и др. В проектопрограмата за работа на депутатите бе предвидено това да се случи в четвъртък, но по предложение на "Възраждане" точката стана първа за днешния ден.

Още: Министър Малинов: БЕХ отпуска целеви заем от 56 млн. лв. на "Мини Марица-изток"

Цончо Ганев от проруската партия поиска и отпадане от дневния ред на разглеждането на законопроекта за промени в Закона за опазване на околната среда с вносители Станислав Анастасов от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Предложението му бе отхвърлено след прегласуване с 89 гласа „за“, 102 – „против“ и четирима „въздържал се“. Ганев заяви от трибуната, че предлаганите промени са „лобистки“.

По предложение на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) народните представители решиха точка първа за четвъртък да бъде обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Вносител на измененията е Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН и група народни представители.

Още: "Мини Марица-изток" на загуба с над 200 милиона лева: Катастрофални данни от енергийния министър

По предложение на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ депутатите гласуваха точка втора да бъде разглеждането на искането за освобождаване на Антон Славчев, като изпълняващ функциите на председател на КПКОНПИ.

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон.

Още: Живко Тодоров: И работата на комплекс „Марица-изток“, и заплатите са гарантирани в момента

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес