Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да се изнижат, депутатите приеха как се формират изборни секции в чужбина

12 февруари 2014, 17:52 часа • 20847 прочитания

Преди да прекратят заседанието заради липса на кворум, депутатите приеха текстове от Изборния кодекс, свързани с образуване на избирателни секции извън страната, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Избирателните секции извън страната се образуват: където има дипломатическо или консулско представителство; при наличие на не по-малко от 20 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1* на проекта за нов Изборен кодекс; извън т. 1 - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление по чл. 16, ал. 1; в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели; по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40.

При избори за членове на Европейския парламент от Република България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. Списъкът на местата се обявява от Централната избирателна комисия не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

* чл. 16 ал. 1 Български гражданин, отговарящ на условията за съответния вид избор и желаещ да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден чрез писмено заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес